DC News aduce tuturor urmăritorilor săi o nouă emisiune - DC Edu. Primul invitat al emisiunii este prof. univ. dr. Liviu Papadima.
DC News aduce tuturor urmăritorilor săi o nouă emisiune - DC Edu. Prof. univ. dr. Sorin Ivan, decanul Universității „Titu Maiorescu” din București, dar și directorul revistei Tribuna Învățământului, vă așteaptă, în fiecare luni, de la ora 09.00, cu o emisiune dedicată educației.
Primul invitat al emisiunii DC Edu, de la DC News, este prof. univ. dr. Liviu Papadima, un cunoscut cadru didactic de la Facultatea de Litere a Universității din București. A fost decanul acestei prestigioase facultăți, a fost prorector al Universității din București, autor, critic, eseist, istoric, teoretician literar și o mare personalitate a educației și culturii din România.
De ce nu avem universități românești în marile clasamente internaționale, în Top Shanghai și în altele? Când sunt, sunt în topurile codașe. De ce nu suntem prezenți în lumea bună a educației, consemnată de aceste clasamente?
"În primul și în primul rând, știm destul de puține lucruri despre clasamentele acestea ca să înțelegem cum ar trebui să le privim. De pildă, faimosul Top Shanghai nu are absolut nimic de-a face cu educația, ci cu cercetarea și cu premianții Nobel. În România universitățile sunt doar într-un mod, nici măcar secundar, terțiar aș zice, instituții de cercetare. Ele sunt instituții de educație. Deci, sunt două lucruri distincte. Educația e o formă de transmitere de cunoaștere, pe când cercetarea e o formă de adăugare de cunoaștere. Universitarii sunt obligați să facă și una și alta. Există o vorbă simpatică între universitari care zice așa ‘noi suntem plătiți pentru ce predăm și suntem promovați pentru ce cercetăm’. Așa este, la un concurs nu se ține cont de niciun fel de activitate didactică, se ține cont numai de activitatea de cercetare. E o schizoidie", afirmă prof. univ. dr. Liviu Papadima.
"Ne plângem, cu totul îndreptățit, de sub finanțarea învățământului, dar cercetarea stă și mai prost în România. E un 0,2% din PIB, ceva de genul acesta. Este o sumă absolut ridicolă. Există și rankinguri mai flexibile, Times Higher Education, de pildă, include și o serie de itemi, cum se zice, referitori la prestația universitară, și acolo universitățile din România stau mai bine. Mă rog, nu foarte bine nici acolo, atenție. Mai sunt și alte probleme, dacă vreți, de detalii, dar sunt detalii relevante. Universitățile din România s-au atomizat, iar atomizarea asta a început după Al Doilea Război Mondial. Nu știu multe universități, care să aibă poziții mari în rankinguri, care să nu aibă și medicină și studii inginerești în conformația lor. Acestea sunt cele mai puternice în momentul de față pe plan global. Ele aduc cele mai multe puncte în rankinguri, ori la noi toate acestea funcționează separat. Nu știu, îmi spunea cineva, la un moment dat, că Harvardul are niște depozite care sunt de ordinul bugetului anual al României. Nu știu, n-am verificat, dar este foarte sugestiv", susține prof. univ. dr. Liviu Papadima.
VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu