De ce nu trebuie să păstrezi conserva în frigider după ce ai deschis-o. Ce recomandă specialiștii

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @artemsh
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @artemsh

Conservele ne salvează de multe ori. Acestea au termen de valabilitate foarte mare, atât timp cât se mențin în condiții adecvate, însă specialiștii recomandă ca după deschiderea acestora, ele să nu fie păstrate în frigider. Află de ce! 

Conservele sunt cele mai bune aliate în bucătărie. Când nu mai avem niciun produs proaspăt în cămară, când congelatorul este gol, când este sărbătoare sau când nu mai este timp pentru cumpărături, conservele ne salvează.

Conservele trebuie să fie mereu prezente. Datele lor de expirare, foarte îndepărtate, ne permit să le depozităm în dulapul din bucătărie și să uităm de ele. Va veni momentul când vom avea nevoie și ele vor fi acolo, gata să ne servească.

În fața întrebării esențiale, dacă conservele sunt sau nu recomandate din punct de vedere nutrițional, experții pot răspunde doar un lucru: depinde. Depinde în special de ingredientele adăugate și de tipul de conservă despre care vorbim. Dar înainte de a discuta aspectele nutriționale, trebuie să ne întrebăm dacă o conservă este cu adevărat sănătoasă.

Sfaturi generale

Conservele pot dura între trei și cinci ani, atât timp cât se mențin în condiții adecvate. Cel mai bine este să le păstrați într-un loc răcoros și uscat, ținând cont de instrucțiunile de pe eticheta ambalajului.

De asemenea, este necesar să verificați dacă conserva este lovită, deoarece, chiar dacă pare nesemnificativă, o mică fisură poate permite intrarea bacteriilor și deteriorarea alimentului.

Este recomandat să spălați partea superioară a conservei înainte de a o deschide, la fel cum ar trebui să folosiți ustensile curate pentru a manipula alimentele din interior. Odată deschisă, alimentul devine perisabil, ca și cum ar fi proaspăt.

Leguminoase

În ceea ce privește conservele de leguminoase, Francisco Botella, de la Societatea Spaniolă de Endocrinologie și Nutriție, explică faptul că este important să verificăm ce tip de conservanți sunt utilizați. „Unele mărci conservă cu clorură de calciu, ceea ce este foarte bine. Dar altele folosesc clorură de sodiu, ceea ce este mai rău”, avertizează endocrinologul. Acest ultim conservant este salin și, dacă dorim să-l folosim în rețetele noastre, va trebui să spălăm foarte bine leguminoasele înainte de a le găti.

2. Sursa foto... (conserve-peste_71903500.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik 

Conserve de pește

În ceea ce privește conservele de pește, cea mai bună este conserva în ulei de măsline extravirgin și cu conținut scăzut de sare. Orice conservă care conține alte tipuri de uleiuri sau sosuri, cum ar fi sosul de roșii, va avea grăsimi mai nesănătoase și ingrediente mai puțin sănătoase. În plus, este important să ne asigurăm că are un conținut de sare cât mai redus posibil.

Trebuie să fim atenți cu etichetele 'în suc propriu'. "La conservele în suc propriu, cantitatea de sare poate fi egală sau chiar mai mare", avertizează Botella. În cazul consumului unui astfel de aliment, trebuie să încercăm să scurgem cât mai mult din apa cu sare.

Fructe conservate

Este întotdeauna mai bine să consumăm fructe proaspete, dar... pentru ca un aliment, cum ar fi un fruct, să fie conservat pe perioade lungi de timp, trece printr-un proces de fierbere. "Dacă fierbi un fruct, toate vitaminele, care se distrug la căldură, se pierd", explică doctorul.

Cu toate acestea, potrivit expertului, este mai bine să consumăm fructe conservate decât să nu le consumăm deloc. Dacă nu avem altă opțiune, trebuie să fim atenți la ingredientele adăugate, în special zahărul. "Dacă fructele sunt în sirop sau în suc propriu fără zahăr, diferența este foarte mare", afirmă Botella.

De ce să nu păstrăm conserva în frigider

Odată deschisă cutia, și în cazul în care nu am consumat tot conținutul, trebuie să evităm să o păstrăm în frigider, deoarece contactul dintre metalul cutiei, aliment și oxigen poate produce pete de rugină. Astfel, păstrarea alimentelor într-un alt recipient, din plastic sau sticlă, închis, ajută la menținerea calităților alimentelor.

Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) recomandă să punem totul bine învelit în frigider. Toate alimentele deschise trebuie închise cu cleme, acoperite cu plastic sau acoperite cu un capac. În plus, se face o mențiune specială pentru cutiile deschise și se recomandă transferarea alimentelor, pe care nu le-am consumat din cutie, în alte recipiente de plastic sau sticlă, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel