Până în prezent a fost acceptată teoria potrivit căreia oamenii mănâncă în exces pe fondul unor trăiri negative, precum: depresia, plictiseala, singurătatea sau starea de anxietate, scrie Un grup de cercetători a descoperit că persoanele care mănâncă pe fond emotional consumă mai multe alimente nesănătoase și bogate în calorii atunci când sunt fericite decât atunci când sunt măcinate de griji și supărări. Practic, oamenii ale caror obiceiuri alimentare sunt puternic influențate de starea lor de spirit consumă produse cu mai multe calorii atunci când sunt binedispuși.
La această concluzie a ajuns un grup de cercetători olandezi de la Universitatea din Maastricht. În opinia oamenilor de știință, practica de a mânca de fericire a fost trecută deseori cu vederea de nutriționiști, de psihologi, dar și de autoritățile marilor state ale lumii care avertizează tot mai mult că suntem în pragul unei pandemii de obezitate.
Cum s-a desfășurat studiul
Specialiștii Universității Maastricht au demonstrat acest fapt în urma unui studiu la care au participat 87 de studenți. Aceștia au fost supuși unor teste pentru a li se stabili obiceiurile alimentare, starea de sănătate fizică și psihică, oferindu-li-se la final un anumit punctaj. Ulterior, toți participanții la studiu au fost puși să vizioneze trei tipuri de scene din filme, care le-au generat fie o stare de bine, amuzament asociat cu fericire, fie o stare neutră, indiferentă, fie una negativă, tristețea. După vizionare, voluntarilor li s-au oferit boluri de sticlă de mari dimensiuni umplute cu toate tipurile de ciocolată, de la albă la neagră, cu lapte, cu alune, cu fructe, cu cereale. În timp ce mâncau, oamenii de știință le-au măsurat aportul caloric pe care l-au corelat cu scenele pe care le vizionaseră înainte de a consuma bunătățile. Concluziile cercetătorilor olandezi, publicate în revista “Appetite”, au arătat că, în ciuda vechilor teorii, studenții au mâncat mai mult după ce vizionaseră scene amuzante, de comedie, decât după ce au văzut imagini din filme-dramă.
“Voluntarii nu au mâncat în exces ca răspuns la emoțiile negative induse de scenele cutremurătoare, dar au consumat mai mult după ce au râs la scenele amuzante”, se arată în concluziile publicate în “Appetite”.
Psihologul Rose Aghdami susține concluziile olandezilor și precizează că este greșit să punem pe seama emoțiilor negative mâncatul în exces. Cu toate acestea, ea atrage atenția că, de regulă, mănânci de fericire atunci când ești însoțit de cineva, ciugulitul continuu pe fondul bunei dispoziții apărând la întâlniri sociale, în timp ce persoanele care obișnuiesc să mănânce mai mult pe fond de stres o fac de unele singure.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci