Conf. univ. dr. Simona Trifu, psihiatru la Spitalul Obregia din București, a fost invitată la interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre nevoia oamenilor de a posta pe rețelele de socializare tot ce fac.
Conf. univ. dr. Simona Trifu a explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical, de ce oamenii simt nevoia să posteze tot ce fac pe rețelele de socializare.
„Noi trăim într-un vârtej. Chiar și aceste poze, le facem, le postăm și nici nu mai avem timp să ne bucurăm de ce am făcut.”, a spus medicul.
„Pe de altă parte, mă gândesc că unii vor să dovedească faptul că au fost acolo, au realizat ceva. E costisitor să ajungi în Maldive, la Statuia Libertății și vor să arate celorlalți. E un fel de etalare a realizării. Chiar și mâncarea, își pozează papanașii: „Uite ce mănânc acum la restaurant”, a spus Val Vâlcu.
„A dovedi că ai fost în Maldive, că ai fost la o conferință în Japonia, fiecare să zicem că vrea să-și evidențieze realizările. La început era ceva firesc și cumva numai anumiți oameni făceau asta, cei care aveau acces la tehnica necesară. Acum fiecare dorește să fie interesant în felul lui și sunt o groază de oameni cu poziții sociale la topul societății noastre care și-au dezvoltat invers: „Eu nu vreau să am niciun fel de rețea de socializare, nu vreau să existe nicio cale ca cineva să afle ceva despre mine. Vreau ca viața mea privată, personală, să fie cât mai securizată.”, a spus medicul.
„Extrema asta intră în categoria problemelor psihiatrice, psihologice? Teama de a afla ceilalți e patologie?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Maniera la care eu am făcut referire mi se pare o extravaganță, adică m-am referit la oamenii care fac din extravaganță. Dacă acum 10 ani extravaganța era: „Îmi pot permite să postez pe rețelele de socializare și noi suntem un grup mic de oameni care ne permitem asta.” Acum, aproape toată lumea își postează orice și sunt mai interesanți cei care reușesc să nu posteze.”, a mai spus dr. Simona Trifu.
„Cei care se tem că sunt urmăriți, că sunt spionați, evită telefoanele mobile tip smartphone.”, a completat Val Vâlcu.
„Este foarte dificil pentru noi psihiatri aspectul pe care l-ați spus acum fiindcă, da, este adevărat. Este foarte ușor ca de la niște lucruri banale, referitoare la ultimele opțiuni pe care Google sau orice rețea de socializare care deține cele mai noi posibilități de informare, ți le poate oferi, pacientul să devină franc psihotic și ceea ce el simte și crede este în totală neconcordanță cu realitatea. Dat fiind o dezvoltarea atât de mare a tehnologiei noi, ca specialiști, trebuie să avem foarte multă răbdare și nivel de cunoștințe să ascultăm pe îndelete ce crede omul respectiv și chiar noi înșine să știm de unde până unde anumite lucruri pot fi adevărate și de unde sunt sincronicități acauzale.", a spus conf. univ. dr. Simona Trifu la interviurile DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci