Austeritate, rate bancare, recesiune, datorii, deficit bugetar, şomeri. Toate aceste cuvinte desemnează starea de criză prin care trece în prezent Uniunea Europeană.
Autor: Anca Murgoci
În ciuda situaţiei dificile prin care trec statele membre UE, există opt ţări care aşteaptă să adere la această uniune economică şi politică. Pentru a ajunge membre UE, cele opt state încearcă să îndeplinească o listă amplă de condiţii.
În decursul acestei săptămâni, UE a lansat negocierile de aderare cu Muntenegru. De asemenea, în urmă cu câteva luni, Serbia a fost desemnată ca şi candidat, iar în luna ianuarie, Croaţia a organizat un refereundum cu privire la aderarea la Uniunea Europeană. Lor li se alătura Islanda, Turcia, Albania, Macedonia, Bosnia-Herţegovina. Toate vor să fie membre ale uneia dintre cele mai importante uniuni din lume, chiar dacă acest lucru înseamnă şi adoptarea monedei euro - monedă care este în pericol.
Ce le determină pe aceste state să adere la o comunitate care se află pe nisip mişcător?
Potrivit Aşadar, opt ţări vor deveni membre ale Uniunii Europene până în anul 2018. Albania, candidat potenţial, ar putea adera în Uniunea Europeană în anul 2015. Bosnia-Herţegovina a semnat Acordul de stabilizare şi de asociere (ASA) în anul 2008 (de asemenea, aceasta este o ţară potenţial candidată). Croaţia ar putea deveni membru UE în anul 2013. Negocierile cu Islanda au început în anul 2010, iar în Macedonia în anul 2005. UE a fost de acord să lanseze negocierile de aderare cu Muntenegru. De asemenea, Serbia şi-a depus candidatura pentru aderare în anul 2009. Turcia a aplicat pentru aderare în anul 1987, dar negocierile au început în anul 2005. Aderarea sa este, şi în prezent, o temă controversată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu