Lumea Justiției publică o motivare a Înaltei Curți de Casație și Justiție care demască cum procurorii Lucian Papici și Gheorghe Bocșan au înscenat un dosar fără probe unor polițiști de frontieră. Potrivit sursei citate, cei doi magistrați au fabricat o serie de acuzații, cu încălcarea gravă a legii, iar judecătorul Dumitru Mirancea, de la Curtea de Apel București, fost procuror, a condamnat, "dovedindu-se executant de serviciu al DNA".
În 2009, patru polițiștii de frontieră au fost acuzați de DNA că în anul 2007 ar fi luat o mită de 700 de USD pe Aeroportul Internațional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu. În sentința penală nr. 122/F din 17 martie 2011, judecătorul Dumitru Mirancea de la Curtea de Apel București îi condamnase la câte trei ani și trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare, pe baza unor falsuri puse în operă de procurorul DNA, Gheorghe Bocșan.
Potrivit luju.ro, acesta, susținut de Lucian Papici, a efectuat o anchetă profund ilegală la Istanbul, unde a audiat fără comisie rogatorie și fără interpret autorizat câțiva martori turci – chiar în Turcia, la sediul firmei denunțătorului, un afacerist turc cu mari afaceri în Romania, dornic să se răzbune pentru că polițiștii de frontieră au împiedicat în mai multe rânduri pătrunderea în țară a unor așa-ziși muncitori turci, care veneau chipurile la muncă în Romania, afectându-i astfel afacerile.
Martorii turci au fost audiați la Istanbul de către Bocșan, fără comisie rogatorie, iar atunci când judecătorul Mirancea a acceptat cu greu să îi audieze pe turci i-a citat pe martori, dar fără ca citațiile să plece de la dosar, acestea fiind doar câteva aspecte cel puțin ciudate ale respectivului dosar.
"După trei ani de anchete și procese infernale, Înalta Curte de Casație și Justiției a dat verdictul final. Judecătorii Lavinia Lefterache, Corina Jijiie și Lucia Rog i-au achitat pe toți cei patru polițiști de frontieră în baza art. c) – fapta nu a fost comisă de inculpați, verdict care reprezintă o recunoaștere a faptului că procurorii DNA nu au avut probe, dar s-au pretat din interese numai de ei știute, să distrugă destinele a patru ofițeri și să producă daune însemnate familiilor acestora și statului român", scrie sursa citată.
Derularea întregului proces, precum și reactivarea în forță, după trei ani, a unui dosar în care în prealabil existau alți făptuitori și în care nu s-a făcut nimic, ridică întrebarea legată de mobilul acestei înscenări. Motivul "Nici măcar polițiștii de frontieră condamnați inițial de judecătorul Mirancea nu-l cunosc, dar există bănuiala legitimă că în 2010 DNA ar fi vrut să puncteze o „realizare” pe zona securizării frontierelor, pentru ca Guvernul Boc-Băsescu să înregistreze progrese la capitolul Schengen".
Vezi aici: ÎCCJ face dreptate în dosarul instrumentat unor polițiști de frontieră de procurorii DNA
Cine plătește prejudiciul creat de către procurorii DNA Lucian Papici și Gheorghe Bocșan
În prezent, toți cei patru ofițeri de poliție condamnați de judecătorul Dumitru Mirancea de la CAB la închisoare, după sentința definitivă și irevocabilă a ICCJ au fost repuși în drepturi, reîncadrați pe funcțiile din care au fost suspendați pe durata procesului, fiecare dintre aceștia primind în medie circa 30.000 lei, contravaloarea salariilor neîncasate în cei trei ani de suspendare.
Vezi aici: Statul român, dat în judecată pentru abuzurile DNA
În plus, ofițerii au formulat și acțiuni civile contra statului român, pentru acordarea de daune morale și materiale, pentru repararea prejudiciului ce le-a fost produs de cei doi procurori DNA de rea-credința Lucian Papici și Gheorghe Bocșan.
Motivarea Înaltei Curți: Fapta nu a fost comisă de polițiști
Abia în februarie 2013, toți cei patru polițiști de frontieră, Guiu Lucian Cătălin, fost șef al Punctului Poliției de Frontieră Aeroport Internațional București – Băneasa „Aurel Vlaicu”, Bogdan Barbor, ofițer în cadrul compartimentului „Combaterea Infracționalității Transfrontaliere”, Dănuț–Ion Grama și Iustin–Robertino Micu, agenți de poliție în cadrul aceleași structuri, au fost achitați, de către judecătoarele Lavinia Lefterache, Corina Jijiie și Lucia Rog, prin decizia penală nr, 480 din 11 februarie 2013 (Dosar nr. 5008/2/2010), în care se concluzionează că "probatoriul administrat in cauza nu sustine invinuirea adusa... aceasta concluzie a procurorului este lipsita de orice fundament... (...) se constata asadar ca in cauza nu au fost administrate probe de natura a inlatura prezumtia de nevinovatie... ICCJ constata intemeiate criticile formulate de catre inculpati, concluzia primei instante de retinere a vinovatiei acestora nefiind sustinuta din punct de vedere probator”.
Citește aici decizia de achitare definitivă a Înaltei Curți - fapta nu a fost comisă de inculpați
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News