EXCLUSIV  De ce pedepsele nu schimbă comportamentul copilului. Georgeta Pânișoară le explică părinților unde se greșește

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (cottonbro studio)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (cottonbro studio)

Prof. Univ. Georgeta Pânișoară, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educație din cadrul Universității din București, a vorbit, în emisiunea "Parenting 101: Pentru tine și copilul tău" de la DC News TV, despre efectele pedepselelor asupra copiilor.

"În ultima emisiune, cea de marţi, ne-am referit la cum recompensăm şi cum pedepsim în mod corect un copil ca să obţinem cât mai multe avantaje, apropo de performanţele ulterioare ale copilului. În emisiune este prezentat modul în care se face o recompensare adecvată în urma unui comportament adecvat, la care trebuie să dăm feedback corect, pozitiv.

Este de dorit să ne centrăm mai ales pe comportamentele pe care le dorim existente la copil şi, atunci când le surprindem, atât acasă cât şi la şcoală, să dăm un feedback pozitiv numind comportamentul de care suntem mândri sau pentru care felicităm copilul, să o facem într-o manieră entuziastă, pentru a se simţi autenticitatea noastră privind acea laudă.

De asemenea, putem oferi o mică atingere pe umăr, ca un întăritor non-verbal a ceea ce spunem. De cele mai multe ori, pedepsele nu schimbă un comportament pentru că nu ţintim cauza profundă a producerii acelui comportament. Ce l-a determinat pe copil să se comporte într-un anumit fel? Trebuie să ştim care sunt motivaţiile lui. Există pedepse pozitive şi pedepse negative", a spus Georgeta Pânișoară.

Emisiunea integrală, în care s-a dezbătut subiectul pedepselor și recompenselor, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel