De ce plafonarea preţurilor la RCA nu este o idee bună? A explicat profesorul Mircea Coşea, la Totul despre Bani.
ASF a retras proiectul de îngheţare a tarifelor RCA la nivelul din martie 2022, după ce întreaga industrie de asigurări s-a opus, iar sugestiile şi observaţiile instituţiilor de pe circuitul avizării au tras anumite semnale îngrijorătoare. Între timp, după ieşirea Euroins din piaţă, ca urmare a retragerii autorizaţiei de funcţionare şi a insolvenţei, şoferii au început să denunţe poliţele şi să îşi facă noi asigurări. Deşi pentru a putea denunţa poliţa cumpărată de la Euroins şoferii trebuie în acelaşi timp să îşi facă şi o altă asigurare RCA la un alt asigurător, întrebarea este: să îşi ia poliţele RCA la preţurile de acum sau să aştepte plafonarea RCA?
Despre plafonarea preţurilor la RCA şi neajunsurile de pe piaţa asigurărilor din România a vorbit Mircea Coşea la DCNewsTV în cadrul emisiunii Totul despre bani:
"Piaţa asigurărilor, mai ales prin această latură a RCA, duce la subminarea unei activităţi economice de importanţă capitală. Şi în România o importanţă enormă o are ramura transportatorilor, tirurile. Ori preţurile la RCA în România depăşesc preţurile care se practică în Europa. Asta ce înseamnă? Că se reduce gradul de competitivitate al transportatorilor români. Eu sunt total împotriva acţiunilor care se întreprind acum de cosmetizare, de reparare pe ici pe colo... Ca să am un exemplu de ceea ce face RCA-ul - vine maşina tamponată şi, cu ciocanul, mai încearcă să îndrepte tabla. Aici trebuie o reformă. Reformă care înseamnă regândirea modului în care funcţionează ASF-ul şi o altă manieră de concepere şi de punere în aplicare a sistemului de management a acestei instituţii.
Nu am avut o reacţie favorabilă din partea multora care sunt aşa-numiţii patrioţi. În momentele dificile pe care le întâmpină astăzi piaţa asigurărilor din România, mai ales pe piaţa RCA, n-ar fi greşit să aducem nişte specialişti străini pentru o anumită perioadă, până se reglementează. Bulgaria a făcut asta, nu s-a jenat să o facă, nu a fost niciun fel de chin, străinii au o altfel de experienţă pe care noi n-o avem.
Plafonarea de care se discută acum nu e ce trebuie. Plafonarea nu a adus niciodată lucruri bine, dereglează, există o reacţie a service-urilor care nu sunt de acord şi au dreptate pentru că variază costurile... deci aici trebuie o reformă. Din păcate, principiul românesc de reformă espe pe vechea zicală - "Nu ne ţine trei zile" a spus profesorul de economie.
Emisiunea completă aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu