De ce pisica ta te așteaptă lângă ușă atunci când vii acasă

De ce pisica ta te așteaptă lângă ușă atunci când vii acasă / Foto: Pixabay, de TeamK
De ce pisica ta te așteaptă lângă ușă atunci când vii acasă / Foto: Pixabay, de TeamK

Află în articol de ce pisica ta te așteaptă lângă ușă atunci când vii acasă.

Probabil ai observat și tu că aproape mereu atunci când te întorci acasă îți găsești pisica lângă ușă, așteptându-te. Te-ai întrebat vreodată de ce face acest lucru și ce vrea, de fapt, să-ți transmită? 

În primul rând, prezența felinei la ușă denotă faptul că ne-a auzit, ceea ce nu este deloc surprinzător, având în vedere finețea simțurilor pisicești. Este foarte probabil să recunoască zgomotul mașinii, al vocii, al mersului. Mai mult, pisica percepe bine scurgerea timpului, deci ceasul biologic i s-a reglat la ora la care de regulă trebuie să veniți acasă. Astfel, ea deja știe când trebuie să ajungi, asta dacă vii mereu aproximativ la aceeași oră de la serviciu, scrie Realitatea.net.

Dacă ești singura persoană din casă, este evident că animalul caută afecțiunea ta și un soi de sprijin, dar și atenția pe care știe că tu i-o oferi atunci când ești lângă ea. Este absolut normal să oferi această porție de dragosteatunci ajungi acasă, iar pisica ta știe asta. Pisica poate avea și altceva în minte, cum ar fi mâncarea. A fost cuminte toată ziua și abia așteaptă să i se ofere delicios.

Vorbeşte-i pisicii ca unui bebeluş şi vei avea toată atenţia ei

Pisicile sunt mult mai receptive dacă stăpânii le vorbesc ca unor bebeluși și ignoră comenzile când aceștia folosesc tonul obișnuit, este concluzia unui studiu recent citat de The Guardian. Majoritatea oamenilor adoptă automat un ton blând atunci când vorbesc cu animalele sau cu copiii.

Deși cercetările anterioare au sugerat că acest tip de comunicare ar atrage atenția câinilor, nu se știa despre care ar fi reacția pisicilor când li se vorbește astfel. Pentru a investiga, Charlotte de Mouzon și colegii de la Universitatea Paris Nanterre au analizat reacțiile a 16 pisici la auzul unor propoziţii preînregistrate, ce au fost rostite de stăpânii lor sau de străini. Cercetătorii au observat că pisicile nu au reacționat când un străin le-a strigat numele, însă când proprietarul lor a făcut-o, 10 dintre cele 16 pisici au manifestat schimbări care sugerează o atenție sporită.

De asemenea, pisicile au arătat mai multe semne de interes atunci când și-au auzit stăpânul rostind propoziții pe un ton folosit de obicei pentru a se adresa pisicii lor - dar nu și atunci când un străin a folosit același ton sau când stăpânul lor a rostit aceeași propoziție ca și cum s-ar adresa unui om adult. „Mult timp s-a crezut că pisicile sunt creaturi foarte independente, interesate de [oameni] doar pentru a mănânca și a le oferi adăpost, dar faptul că reacționează în mod specific la stăpânul lor, și nu la oricine li se adresează susține ideea că sunt atașate”, a spus de Mouzon. „Sunt dovezi suplimentare care ar trebui să încurajeze oamenii să considere pisicile ca fiind animale sensibile și comunicative.” Având în vedere aceste constatări, de Mouzon spune că stăpânii de pisici nu ar trebui să se simtă jenați că vorbesc cu animalele lor de companie în acest fel. „Și eu vorbesc cu pisicile mele ca și cum ar fi copii – și ele chiar îmi răspund”, a spus ea. Vezi mai mult AICI.

Cercetătorii au descoperit o modalitate inedită de comunicare cu pisicile. Ce trebuie să faci. De ce felinele simt atunci când ești trist

Pisicile au o oarecare reputație pentru faptul că păstrează distanța și sunt mai retrase în comparație cu câinii. Dacă ai impresia că pisica ta nu te ascultă, poate că nu vorbești pe limba ei. Cercetările arată că, de fapt, nu este deloc dificil. Trebuie doar să-i le zâmbești mai mult, dar nu într-un mod uman, cu gura deschisă, ci în felul pisicii: îngustând ochii și clipind încet.

Într-un studiu publicat în 2020, oamenii de știință au observat interacțiuni pisică-om și au putut confirma că actul de a clipi încet le face pe pisici, inclusiv pe cele străine, să se apropie și să fie mai receptive la oameni.

„Fiind o persoană care a studiat comportamentul animal și este proprietar de pisică, este grozav să poți demonstra că pisicile și oamenii pot comunica în acest fel”, a explicat psihologul Karen McComb de la Universitatea Sussex din Marea Britanie atunci când rezultatele studiului au fost publicate. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel