Misterele și poveștile din jurul morții lui Pitagora au fost dintotdeauna intrigante. Ce legătură ar avea fasolea cu moartea şi reîncarnarea? Iată câteva speculaţii.
Filozoful grec Pitagora (c.570-495 î.Hr.) este considerat a fi autorul multor descoperiri matematice și, în general, științifice. De-a lungul vieţii, s-a preocupat în mod deosebit de teorii prin care încerca să explice moartea şi reîncarnarea.
Puțină lume știe că Pitagora avea un cult de adepți. Secta savantului se conducea după o serie de principii ascetice. Membrii nu mâncau carne, ci doar legume, fructe şi cereale. Însă evitau un anumit produs: fasolea fava. De altfel, una dintre teoriile legate de moartea lui Pitagora implică chiar fasolea!
Pitagora a rămas în istorie şi pentru teoriile legate de metempsihoză. Acesta credea în transmigrația sufletelor, susținând că fiecare suflet este nemuritor şi doar trece de la o gazdă la alta, gazdă care poate fi nu doar om sau animal ci şi de natură vegetală, inclusiv un bob de fasole. Aşa se explică şi aversiunea lui față de carne. Era îngrozit de faptul că dacă mănâncă fasole, chiar şi păstăi, ar putea mânca, de fapt, o persoană iubită.
Pentru a-și testa teoria, Pitagora a apelat la un experiment. A îngropat câteva boabe de fasole după care, timp de câteva săptămâni, a aşteptat să crească. A fost marcat de o imagine care l-a cutremurat. Atunci când a dezgropat ce plantase, a observat că boabele de fasole încolţită semănau cu niște fetuși umani! Aşa a ajuns la concluzia că a mânca fasole echivala cu un comportament canibal, deoarece acestea aveau în ele „sufletele morților” - credea el, potrivit IFL Science.
Există o legendă care spune că Pitagora a stat o noapte întreagă de vorbă cu un taur din gospodăria sa ca să-i "explice" că atunci când mănâncă fasole îşi înghite, de fapt, viţeii nenăscuţi. Matematicianul încerca să-şi convingă animalul să nu mai mănânce fasole. Se pare că obsesia lui cu boabele de fasole au ajuns, totuşi, poate prea departe? Oricum, în lume, sunt mai mulţi susţinători ai teoriei potrivit căreia în fasole se pot încarna suflete care încă nu au venit pe lume sau se pot reîncarna cele care au plecat din lume.
Se spune că şi-a ţinut taurul la o dietă strictă, evident fără fasole, iar animalul a trăit până la o vârstă înaintată, cu mult peste timpul vieții oricărei alte vite, dobândind astfel un statut sacru.
Aristotel a scris că Pitagora ar fi urât şi respins fasolea fava „fie pentru că are forma testiculelor, fie pentru că seamănă cu porțile iadului, pentru că numai ele nu au balamale, fie din nou pentru că se strică, fie pentru că seamănă cu natura universului, fie din cauza oligarhiei, pentru că sunt folosite la tragerea la sorți”, conform Wikipedia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News