Ceapa este nelipsită din bucătăriile gospodinelor. Are o mulţime de proprietăţi benefice asupra organismului şi dă gust mâncării. Cu toate acestea, pentru gospodine este un chin să o gătească. Ştim cu toţii că ceapa ne face să plângem de fiecare dată. Există o explicaţie ştiinţifică. De asemenea, vă spunem şi ce ar trebui să faceţi pentru a evita plânsul.
Când tăiem ceapa, procedăm la fel şi cu celulele lor, permițând unei enzime numite alinază să intre în contact cu o moleculă care este prezentă în interiorul bulbului, generând alte molecule. Una dintre acestea provoacă mâncărimea și lăcrimarea ochilor.
Apa, cel mai bun aliat. Apa ajută la dizolvarea acelei molecule iritante, deci devine cea mai eficientă metodă de a evita plânsul. Putem alege să spălăm ceapa bine înainte de a începe să o tăiem, să umezim cuțitul periodic în timp ce o tăiem sau, mai bine, să găsim o modalitate de a tăia ceapa sub robinet.
Capetele, ultimul lucru de tăiat: Acestea sunt părțile cepei care au cea mai mare concentrație a substanței care provoacă lăcrimarea ochilor.
Încă nu a ajuns în Europa, dar în Statele Unite, o ceapă cunoscută drept „sunion" este deja disponibilă pe piață. Oamenii de știință lucrează la dezvoltarea acesteia de 30 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News