Deşi preţul petrolului s-a prăbuşit, în SUA cotaţiile fiind negative, românii încă plătesc acelaşi preţ la pompă. Iată explicaţiile.
„Prețul la pompă pentru noi este același ca atunci când barilul era 70 de dolari. Asta e cea mai clară indicație a faptului că nivelul de trai este afectat semnificativ de prețul acestei materii prime. Noi plătim la pompă, acum, când petrolul este 15 dolari, la fel ca atunci când era 70.
Cea mai mare parte a prețului este reprezentat de taxe, impozite și accize. Este altceva față de prețul materiei prime. Prețul în sine al materiei prime este puțin relevant economic. Ce e important în cazul unei țări ca România este că scăderea este incredibil de nesemnificativă la pompă.
Așa funcționează o economie insuficient dezvoltată, cum este cea europeană. La noi petrolul și benzina sunt foarte scumpe. Când depinzi de o materie primă pe care nu o poți produce, atunci ești sensibil.", a declarat Adrian Mitroi, profesor de Finanțe Comportamentale în cadrul Academiei de Studii Economice din București, pentru qmagazine.
"Mi se pare relevant că nu vedem scădere la pompă și nu o să vedem asta. Te-ai fi așteptat să vezi un beneficiu tangibil aici și un efect dezinflaționist imediat. Corelația este simplă: preţ petrol scăzut – apreciere de dolar. O să avem o volatilitate şi corecţii bursiere.
România a produs acum două zile când s-a schimbat vremea mai mult de jumătate din energie verde, datorită vântului. Preţul energiei este acelaşi, deşi am avut o excepţională creştere a porţiunii generate de vânt.
Este dovada că piaţa energiei este una cu multe frecuşuri şi ineficienţe. Ca şi consumator, nu vedem scăderile, ci doar creşterile.
Premoniţia pentru perioada următoare este volatilitatea accentuată a pieţelor financiare, cu nişte corecţii şi reveniri foarte agresive.", a mai spus specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu