EXCLUSIV  De ce pleacă din ce în ce mai multe companii din România și cum am putea stopa fenomenul /video

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a discutat despre retragerea unor mari companii din România, cum ar fi E.ON. Acesta a subliniat că România dispune de un potențial considerabil în Marea Neagră pentru dezvoltarea de proiecte energetice, în special în domeniul eolian.

"De curând, E.ON, care este unul dintre liderii pieței europene de energie, au găsit cumpărător pentru activitatea de furnizare la MVM din Ungaria. Dacă suntem El Dorado, de ce pleacă cei mari?", întreabă Răzvan Dumitrescu.

Companiile ar trebui să fie mai bătăioase

"Majoritatea declarațiilor în momentul în care au plecat au fost că sunt decizii globale pe care le-au luat și nu au plecat din România într-un mod special, au plecat dintr-o anumită zonă. În același timp, sunt companii mari care extrag gazele din Marea Neagră cu acționariat american, cu acționariat - probabil cel mai mare fond din Statele Unite ale Americii.

Există potențial și eu știu că vor fi foarte mulți doritori să fie parte la procesul acesta de dezvoltare al potențialului din Marea Neagră pe eolian.

(...) Nu ar fi un lucru tocmai rău dacă parte din sistemele de distribuție, companiile românești ar fi mai bătăioase și să reușească să fie prezente acolo, deși sunt companii care au investit în partea aceasta de distribuție și acolo rezultatele se văd", spune ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

"Dar de ce cumpără Ungaria? Adică ei pleacă și vând către MVM din Ungaria activitate de furnizare. Ungaria nu are resurse. Adică pleacă și vând ce-au avut în România către o țară care nu are resurse.

Și în felul ăsta, dacă distribuția și furnizarea ajung acolo, ăia devin hub-ul principal de care depinde România. Cumva e o geopolitică care ne dezavantajează și nu ne dăm seama de asta", adaugă Răzvan Dumitrescu.

Ce spune Radu Oprea despre economia circulară

"Cred că asta ar fi o întrebare foarte bună de pus Ministrului Energiei. Cum văd în strategia energetică lucrurile acestea? Fiecare minister de linie trebuie să facă strategiile.

Noi am făcut strategia, pentru că vorbeați despre China pe resurse minerale energetice. Avem și modificată legea. Strategia este în curs de avizare.

Legea a fost deja modificată, astfel încât probleme de mediu să poată fi rezolvate. Adică avem halde rămase din trecut, iazuri. Le-am introdus cu ajutorul europarlamentarilor români ca amendament în legislație, astfel încât să putem să rezolvăm o problemă de mediu și cu condiția să găsim tehnologiile noi, tehnologiile curate, prietenoase cu mediul, să reușim să extragem metalele rare, metalele prețioase, care sunt, credem noi, în aceste iazuri și halde.

Și de aici poți discuta (și am pus întrebarea aceasta la nivelul colegilor miniștri), și le-am spus: să fii verde înseamnă să începi cu începutul.

Dacă într-o mașină cu motor hibrid sunt 2 kg de nichel și într-una electrică sunt 42 kg de nichel, este evident că undeva trebuie să extragi acest nichel din pământ.

(...) Economia circulară este unul dintre subiectele în care Europa lucrează foarte mult și noi am dezvoltat o schemă de ajutor de stat pentru economie circulară în economia românească și a avut un foarte mare succes pentru că au aplicat de 3 ori cât era potențialul schemei de ajutor de stat. E una dintre schemele de ajutor de stat care trebuie să continue. Apropo de chestiunea aceasta și de resurse: avem Returo astăzi în România.

Returo - din deșeul, pe care noi îl avem ca plastic, aluminiu, sticlă, l-a transformat în resurse. Pentru că avem astăzi 7 locuri, vor fi 10 locuri de colectare mari unde se adună toată această resursă. Pe plastic, am vorbit cu cei de la Buzău care produc din peturi sau cu o firmă din Ploiești care produce/reciclează petul.

Avem capacitate să reciclăm, să fim în economie circulară, să închidem cercul în partea de plastic. Dar la sticlă, la aluminiu nu avem aceste capacități (...).

Dar, cred că atunci când ai un anumit tip de deșeu care s-a transformat în resursă, într-o anumită cantitate, încerc să găsesc acele soluții tehnologice care să devină rentabile, să devină competitive. La sticlă se pare că suntem destul de aproape (cu anumite discuții). Și atunci să mergem pe ideea în care să stimulăm producția de sticlă în România, să avem mai multă producție", mai spune ministrul Economiei, Radu Oprea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel