Protestele fermierilor și transportatorilor pot arunca scena politică în aer, dacă nu-și găsesc un răspuns guvernamental.
Dănuț Andruș, lider al fermierilor care protestează de o săptămână în România, a recunoscut că a fost înregistrat un nou partid care să-i reprezinte: fermierii și antreprenorii.
Protestul fermierilor și transportatorilor, care a început acum mai bine de o săptămână, a luat amploare în toată țara și a fost susținut de mișcări de solidaritate în orașele în care tractoarele nu au acces. Negocierile cu Guvernul au eșuat pe linie. Deși politicienii au susținut că sunt deschiși la dialog, au dat termene limită de ”două zile” și au susținut că 90% din solicitări sunt îndeplinite, fermierii nu au fost de aceeași părere, ei având mai multe nemulțumiri punctuale.
Chiar un lider al puterii, Gheorghe Falcă, spunea în urmă cu o zi că e doar începutul protestelor din economie, criticând greșelile guvernanților. Alții au spus că dialogul trebuia să înceapă mai devreme, pentru că nu de bine au venit fermierii la ”poarta” Capitalei.
Deși în unele situații au fost luați în derâdere, fermierii sunt vocali și cu solicitări ferme, ce țin de economie și măsurile luate de stat, care-i îngroapă.
”Ni se ia acciza pe motorină atât timp cât noi folosim motorina pe câmp. Mi-o ia ca să mi-o dea peste un an înjumătățită. Este normal? Îmi ia TVA-ul la input-uri și îngrășăminte, care noi avem taxare inversă” a spus Dănuț Andruș, care a adăugat că ”acești oameni au venit din durerea lor”, spunând politicului ”nu ne dați lecții” și acuzându-i de nepăsare.
Recent, Olanda a fost țara dată peste cap la nivel politic chiar de o mișcare a fermierilor. Astfel, este de înțeles de ce politicienii, în an electoral, trebuie să fie foarte atenți la acest protest care poate da peste cap orice planificare de campanie făcută.
În martie anul trecut, un partid al fermierilor olandezi, format în semn de protest la adresa politicilor guvernamentale, a zdruncinat peisajul politic din Olanda, ieşind marele câştigător al alegerilor provinciale care determină componenţa Senatului.
Partidul BBB, presecurtare de la BoerBurgerBeweging (Mişcarea Fermierilor-Cetăţeni), a condus un val de proteste împotriva politicilor de mediu ale guvernului şi părea să fi câştigat mai multe locuri în Senat decât partidul conservator VVD al premierului Mark Rutte, nota Reuters, conform HotNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci