De ce Polonia blochează impozitul global asupra multinaționalelor

Foto ilustrativ- Imagine din Varșovia
Foto ilustrativ- Imagine din Varșovia

Potrivit unor surse UE, Varșovia își folosește puterea de veto pentru a forța Comisia Europeană să deblocheze PNRR-ul polonez.

Puterea de veto deținută de guvernele UE pentru alegerile de politică fiscală continuă să fie folosită ca armă politică pentru a obține avantaje față de alte dosare. Impasul care a caracterizat ultimele ședințe ale Consiliului Ecofin, adunarea dintre miniștrii economiei și finanțelor din UE, privește acordul privind impozitarea minimă globală a companiilor multinaționale.

Varșovia ține ostatice noile reguli privind impozitarea corporațiilor

O chestiune care, teoretic, ar contrasta companiile care exploatează trucurile, acum permise de sistemele fiscale, care le ajută să plătească mult mai puține taxe decât ar trebui să plătească. Cu toate acestea, guvernul polonez blochează decizia care a fost întârziată de luni de zile. 

Potrivit unor surse UE citate de presa internațională, Varșovia ține ostatice noile reguli privind impozitarea corporațiilor pentru a forța Comisia Europeană să dea ok-ul așteptat PNRR-ului polonez și, prin urmare, undă verde fondurilor Next Generation EU.

De menționat că Varșovia nu a respectat angajamentele luate în UE cu privire la statul de drept, de exemplu cu privire la promisiunea de înlăturare a camerei de disciplină pentru magistrații considerați ilegitimi de Curtea de Justiție a UE, potrivit Europa Today.

Așa s-ar explica vetoul, reafirmat în întâlnirea de ieri dintre miniștrii economiei. Scopul a fost de a da aprobarea finală directivei propuse de Comisie de transpunere în dreptul UE a reformei normelor privind impozitarea internațională a companiilor convenite la nivelul OCDE și G20 privind erodarea bazei de impozitare și transferul de profituri. 

De altfel, acordul internațional aprobat de 137 de țări prevede stabilirea unei cote minime de 15% care să fie aplicată tuturor marilor multinaționale oriunde se află biroul fiscal al acestora. 

Varșovia a spus NU pentru moment acestei propuneri, susținând că aceasta ar trebui integrată cu așa-numitul „prim pilon” al acordului global privind impozitarea minimă, care vizează redistribuirea bazelor de impozitare între state pentru a asigura o mai echitabilă repartizarea veniturilor de la marile companii. 

„În opinia noastră, nu există nicio legătură între primul și al doilea pilon”, a declarat ministrul german de Finanțe Christian Lindner după întâlnire. „Sper ca o țară în special din Uniunea Europeană”, și anume Polonia, „își va schimba în curând părerea”, a adăugat ministrul, sperând că vetoul de la Varșovia nu va mai fi propus la următoarea întâlnire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel