Camera Deputaţilor a anunţat vacantarea a trei posturi de parlamentar, dar Guvernul evită să anunţe programarea de alegeri parţiale în colegiile rămase fără reprezentare parlamentară. Decizia Camerei Deputaţilor a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 18 octombrie 2011. Conform legii, Guvernul ar fi trebuit să organizeze alegeri în maxim 3 luni de la declararea vacantă a postului, iar data trebuia anunţată cu 45 de zile înainte de ziua votului. Unul dintre colegiile vacante este colegiul numărul 9 din Cluj unde este posibil ca Emil Boc să candideze în cazul în care va pierde funcţia de la Guvern.
Contactaţi de DeCe News cei de la Autoritatea Electorală Permanentă susţin că sunt puşi în temă cu problema, dar nu au nicio putere. "Legea are nişte prevederi clare. Nu este prevăzută nicio sancţiune dacă legea nu se respectă, dar asta nu însemnă că legea nu trebuie respectată. Nu am primit nicio solicitare din partea Guvernului sau a MAI pentru a demara procedurile de organizare a procesului electoral alături de cei de la Minister", a declarat Marian Muhuleţ, vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente.
Colegiile rămase vacante sunt Colegiul numărul 30 din Olt, unde fusese ales Frunzulică Doru-Claudian, Colegiul numărul 5 din Bihor care aparţinea lui deputatului UDMR Lakatos Petru şi Colegiul numărul 9 din Cluj, rămas vacant în urma decesului lui Palfi Mozes-Zoltan. Acestora li s-ar putea alătura şi colegiul senatorul Mircea Cinteză, care a demisionat din funcţia de parlamentar.
Surse democrat-liberale susţin că unul dintre motivele pentru care nu se organizeză alegeri în aceste colegii este tocmai păstrarea colegiului numărul 9 din Cluj pentru Emil Boc. Acesta ar urma să candideze pentru postul de deputat lăsat liber la Cluj de Palfi Zoltan, decedat în luna august a acestui an. Boc ar urma să candideze aici, după ce, în urma înţelegerii cu preşedintele Traian Băsescu, va renunţa la fotoliul de premier şi va lăsa locul unui tehnocrat agreat de Cotroceni.
Conform legii numărul 35 articolul 7 se prevăd următoarele: "În cazul organizării de alegeri, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 45 de zile înaintea zilei votării". Aceeaşi lege prevede la articolul 48: "Alegerile de organizează cu aplicarea corespunzătoare prezentului titlu, în cel mult 3 luni de la Publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Camerei Deputaţilor sau a Senatului, după caz, prin care se constată încetarea mandatului de deputat sau senator".
Hotărârea fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 18 noiembrie. Termenul de 45 de zile s-ar fi împlinit în data de 15 ianuarie 2012, pentru că se ia în considerare ultima duminică disponibilă care se încadrează în data precizată.
Având în vedere că din partea Guvernului nu s-a anunţat nimic oficial alegerile pentru cele 3 posturi de deputat ar putea avea loc cel mai devreme la jumătatea lunii februarie, dacă nu chiar mai târziu.
Citește și:
PDL este acuzat că tergiversează vacantarea unui mandat de deputat la Cluj
Emil Boc ar urma să renunțe la șefia Guvernului și să preia conducerea Camerei Deputaților
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News