Georgică Severin, parlamentar și fost președinte al Societăţii Române de Radiodifuziune, a fost invitat la DC News, unde a vorbit despre motivele pentru care radioul este încă ascultat, în timp ce TVR are o audiență tot mai scăzută.
„Ați avut un mandat la Radio România. Sunteți acum reprezentatul publicului la TVR, în Consiliul de Administrație. De ce radioul public este în top, este iubit, este ascultat de români și TVR se zbate în zona Minimax, Discovery, dacă nu și mai jos, în ceea ce privește audiența?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Trebuie să privim din mai multe puncte de vedere obiective. În radio datorită internetului, datorită digitalizării, costurile au scăzut permanent, mă refer la costurile de producție, costurile de transmisie.
Digitalizarea în radio a permis îmbunătățirea calității semnalului, a permis o mulțime de factori. La televiziune lucrurile sunt mult mai diferite. Costurile programelor și licențierea lor a crescut exponențial, în special în ceea ce privește transmisiile sportive. Radioul a transmis și transmite și acum, din câte cunosc, de exemplu liga 1. Costurile nu sunt mari.
Văd că nu se mai transmit integral meciurile, asta e altă poveste și ține de decizia editorială, dar televiziunea publică a cam ieșit din aceste jocuri ale transmisiilor mari. A mai contat la Jocurile Olimpice, a mai contat la Campionatul Mondial de Fotbal, în condițiile în care există o obligație legală ca aceste transmisii de interes național să fie preluate și distribuite gratuit de către televiziunea publică.
Și aici știm bine că au fost excepții și vă amintesc anul 2016 când nu s-au găsit bani să se achite către EBU și Campionatul European de Fotbal din Franța a fost transmis de o televiziune privată care a scos foarte mulți bani. Se zvonește pe piață că numai din publicitatea încasată pentru meciul România-Franța s-ar fi acoperit suma pe care o avea de acoperit TVR-ul, dar nu s-a vrut atunci să se dea acești bani de către Guvernul în funcție la momentul respectiv.
În primul rând este o problema financiară, mă refer la calitatea programelor. Nu poți să cumperi filmele cele mai noi dacă nu ai bani, nu poți să aduci transmisiuni sportive de interes, evident și audiențele vor lăsa de dorit. Dincolo de acest factor al banilor, aș putea să spun că este și o diferența de mentalitate. Și la radio există încetățenită destul de mult ideea că fiecare este un fel de proprietar, mă refer la realizator, pe spațiul de emisie, că fiecare știe cel mai bine ce trebuie și de multe ori din cauza intereselor fiecărei emisiuni nu se mai vede între reguli și programe.
La televiziune, unde și costurile sunt mai mari și veniturile pot fi mult mai mari, lucrurile sunt mult mai complicate pentru că există o concurență mult mai mare decât are radioul. Radioul, cel puțin pe segmentul market share, domină copios chiar dacă pe anumite sectoare este depășit de zona comercială. Per ansamblu și în ansamblul său, trustul radio al Societății Române de Radiodifuziune, cam domină aproximativ o treime din piață, o acoperă.”, a spus Georgică Severin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu