EXCLUSIV  De ce referendumul lui Nicușor Dan nu este o soluție pentru problemele Capitalei

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Abordarea propusă de Nicușor Dan privind mutarea întregului buget la Primăria Generală a Capitalei nu este considerată o soluție adecvată, deoarece nu poate rezolva eficient problemele administrației publice din București. 

Bogdan Chirieac și Adrian Ţuţuianu, secretarul general adjunct al Guvernului, au vorbit despre referendumul pe care primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, îl organizează în data 24 noiembrie. Analistul politic consideră că trecerea întregului buget de la sectoare la Primăria Generală a Capitalei nu este o idee bună, iar Adrian Ţuţuianu este de părere că temele referendumului necesită discuții serioase, inclusiv din perspectiva legală și constituțională. În ceea ce privește poziția Partidului Social Democrat, Adrian Ţuţuianu a menționat că nu s-au opus organizării referendumului, considerându-l un mecanism democratic important, dar au fost de acord cu acesta pentru a evita discuțiile inutile. 

„Nicușor Dan, în opinia mea, din motive electorale, pentru a-și ajuta partidul, face acest referendum pe 24 noiembrie, în care se pun niște întrebări. Înțeleg că în secția de vot vei primi câte un buletin pentru fiecare întrebare la acest referendum. Eu mă gândesc dacă voi vota la referendumul din București, fiindcă mi se pare extrem de complicat.”, a spus Bogdan Chirieac. 

„Și temele necesită discuții serioase și aprofundare, inclusiv din perspectivă legală, constituțională.”, a spus Adrian Ţuţuianu. 

„Asta vreau să discut cu dumneavoastră, având experiență mare în administrație, în diverse funcții, și în plan local, și la nivel central, și în chestiuni strategice cum e apărarea. Treaba aceasta cu banii de la sectoare să meargă numai la Primăria Generală a Capitalei, mie, personal, nu mi se pare o idee prea bună. Poate greșesc.”, a spus Bogdan Chirieac. 

„Poziția Partidului Social Democrat a fost aceea că nu ne opunem organizării unui referendum pentru că este o formă prin care poporul alegător își exercită democratic niște drepturi. Poporul are două mecanisme: mecanismul alegerilor și mecanismul referendumului.

În al doilea rând, evident că Nicușor Dan a urmărit să-și potențeze aliații politici, în principal USR-ul.

În al treilea rând, o opoziție a Partidului Social Democrat la organizarea unui referendum ar fi generat nenumărate discuții de care nu aveam nevoie și care erau neimportante pentru societate, în general. De aceea am fost de acord cu organizarea acestui referendum. Ați văzut că puțini lideri ai Partidului Social Democrat s-au pronunțat cu privire la fondul problemelor. Eu sunt unul dintre cei care s-au pronunțat.", a spus Adrian Ţuţuianu. 

2. -imagine fara descriere- (adrian-tutuianu_29993100.jpg)

„Centralizarea nu va genera un progres pentru administrația publică din București"

Adrian Ţuţuianu a afirmat că centralizarea propusă de Nicușor Dan nu va aduce progres pentru administrația publică din București. El consideră că nu se pot implementa reforme fundamentale în sistemul fiscal și al resurselor financiare fără o reorganizare a orașului.

„Nu cred că centralizarea pe care și-o dorește Nicușor Dan va genera un progres pentru administrația publică din București. Nu poți să faci două reforme fundamentale, una care privește modul de încasare a taxelor, impozitelor și dirijarea resurselor financiare fără să gândești cum reorganizezi Bucureștiul.

Nu poți să lași primăriile de sector fără resurse și să duci toate resursele la Primăria Generală, după cum, nu cred că este normal să centralizezi decizia în ceea ce privește autorizațiile de construcție la Primăria Generală a Bucureștiului sub pretextul că în felul acesta rezolvi inclusiv problema blocajelor din traficul rutier.

Problema traficului și problema construcțiilor din București trebuie rezolvate, în primul rând, prin adoptarea unui Plan Urbanistic General pe care nu îl are.”, a spus Adrian Ţuţuianu. 

„Nu este cea mai bună soluție și nu cred că trebuie făcută într-un fel pompieristic"

Adrian Ţuţuianu a subliniat că această soluție nu ar trebui aplicată într-un mod impulsiv, fără a analiza cum se va reorganiza Bucureștiul. El a adăugat că orașul are nevoie de o lege de reorganizare, realizată cu ajutorul specialiștilor și având în vedere exemplele altor metropole. 

„Deci, dumneavoastră ca specialist, nu ca membru de partid, opinați că mutarea întregului buget la Primăria Generală a Capitalei nu este cea mai bună idee.”, a spus Bogdan Chirieac. 

„Nu este cea mai bună soluție și nu cred că trebuie făcută așa, într-un fel pompieristic, fără să gândim cum reorganizăm Bucureștiul. Bucureștiul are nevoie de o lege de reorganizare. Lucrul ăsta trebuie făcut cu oameni de specialitate și ținând cont de experiențele altor metropole ale lumii.

Am văzut sloganul lui Nicușor Dan: „Toată puterea la Primăria Generală”, „O singură primărie, nu șase primării”, ori, cred că nu este foarte ușor de gândit în felul ăsta.”, a spus Adrian Ţuţuianu la DC News. 

Youtube video image

Partidul Social Democrat - PSD, CMF 11240017

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel