De ce renunțarea la zahăr ”doare” și cum poate fi gestionată

FOTO: Freepik @wayhomestudio
FOTO: Freepik @wayhomestudio

Cum să faceți față efectelor negative ale renunțării la zahăr și de ce este important să reduceți consumul de zahăr din alimentație.

O detoxifiere a zahărului implică, de obicei, reducerea aportului de zahăr adăugat pentru o perioadă de timp determinată. Este posibil să aveți pofte și alte efecte secundare care tind să dispară după un timp.

Reducerea aportului de zahăr adăugat este o decizie excelentă pentru un stil de viață mai sănătos.

Deși nu este întotdeauna ușor să faci acest lucru, beneficiile merită, deoarece s-a dovedit că zahărul adăugat are efecte negative asupra organismului tău.

Studiile de cercetare au asociat un aport ridicat de zahăr adăugat cu diverse afecțiuni medicale, inclusiv obezitatea, diabetul și bolile de inimă, precum și cu o sănătate dentară precară.

Zahărul poate reduce, de asemenea, nivelul de energie, ducând la oboseală și la o vigilență redusă în timpul zilei, iar consumul de zahăr poate fi chiar un factor de depresie, potrivit unei analize din 2019.

Tăierea zahărului adăugat din dieta dvs. poate ajuta la protejarea împotriva dezvoltării bolilor cronice și la îmbunătățirea sănătății  generale.

De ce renunțarea la zahăr ”doare”

O serie de studii au constatat că zahărul afectează sistemul de recompensă al creierului. Acest sistem de recompensă îi ajută pe oameni să supraviețuiască, dar este implicat și în comportamentele de dependență.

Mâncarea este o recompensă naturală, iar alimentele și băuturile dulci stimulează sistemul de recompensă al creierului, determinându-vă să mâncați mai mult din acel aliment.

Studiile au descoperit că zahărul declanșează eliberarea de dopamină în nucleul accumbens - aceeași zonă a creierului implicată în răspunsul la drogurile care creează dependență.

Consumul regulat de zahăr îți modifică creierul, astfel încât acesta devine tolerant la el, ceea ce te face să ai nevoie de mai mult pentru a obține același efect.

Simptomele renunțării la zahăr

Eliminarea zahărului adăugat din alimentația dumneavoastră poate duce la simptome fizice și psihice. Este posibil să constatați că simptomele dumneavoastră se agravează în anumite momente ale zilei, cum ar fi între mese. Stresul poate declanșa pofta de zahăr, așa că este posibil să constatați că simptomele se simt mai rău în perioadele de stres.

Simptome mentale

Stare de spirit depresivă

Anxietate

Modificări ale tiparelor de somn

Probleme cognitive

Pofte de mâncare.

Simptome fizice

Atunci când renunți la zahăr, s-ar putea să observi că te simți epuizat din punct de vedere fizic. Unii oameni au dureri de cap.

Alte posibile simptome fizice de sevraj fizice includ:

Amețeli sau stări de amețeală

Greață

Oboseală.

Cum să gestionați efectele secundare

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să învingeți efectele secundare și să evitați, sau cel puțin să limitați, unele dintre simptomele legate de eliminarea zahărului din alimentația dumneavoastră.

Fiți realiști

Deși eliminarea tuturor surselor de zahăr adăugat ar putea fi utilă pentru unele persoane, altele se descurcă mai bine dacă se concentrează pe reducerea sau eliminarea unei singure surse de zahăr adăugat la un moment dat.

Consumați alimente bogate în proteine

Adăugați proteine la fiecare masă pentru a vă ajuta să evitați foamea și nivelurile scăzute de energie în timpul detoxifierii de zahăr.

Creșteți aportul de fibre dietetice

Consumul de alimente bogate în fibre vă poate ajuta să evitați foamea și poftele. Acestea durează mai mult timp pentru a fi digerate, făcându-vă să vă simțiți sătul pentru mai mult timp.

Rămâneți hidratat

Menținerea unei hidratări optime este esențială pentru sănătatea generală și vă poate ajuta să gestionați pofta de zahăr.

Înlocuirea băuturilor cu conținut ridicat de zahăr, cum ar fi sucurile și băuturile energizante, cu apă poate ajuta la reducerea zahărului adăugat și a aportului caloric global.

Evitați îndulcitorii artificiali

Înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali poate părea o idee bună atunci când renunțați la zahărul adăugat, dar vă poate deraia eforturile.

Gestionați-vă nivelul de stres

Cercetările arată că stresul afectează preferințele alimentare și crește pofta de alimente dulci.

De asemenea, zahărul pare să aibă un efect calmant asupra hormonilor de stres, ceea ce contribuie la dorința de zahăr atunci când vă simțiți stresat.

Exercițiu

Exercițiile fizice sunt benefice în mai multe feluri atunci când eliminați zahărul adăugat din dieta dumneavoastră.

Dormiți suficient

Somnul insuficient ar putea agrava simptomele reducerii zahărului adăugat, cum ar fi oboseala, pofta de mâncare și starea de spirit scăzută.

Mâncați ceva amar

Consumul de alimente amare poate ajuta la prevenirea poftei de zahăr, acționând asupra receptorilor din creier care determină consumul de zahăr, potrivit unei cercetări, scrie Healthline.

Citește și: Sindromul mâncatului noaptea, asociat cu obezitatea și depresia. 1,5% dintre oameni suferă de această boală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel