Odată cu evoluția telefoanelor inteligente, utilizatorii au solicitat de-a lungul anilor mai multă rezistență din partea acestora.
Odată cu evoluția telefoanelor inteligente, utilizatorii au solicitat de-a lungul anilor mai multă rezistență din partea acestora, în mare parte fiindcă prețurile nu sunt deloc mici. Producătorii au găsit mai multe soluții pentru a face un smartphone să reziste cât mai mult timp, iar husele și foliile de protecție pot crește durata de viață a micilor dispozitive, conform Andorid Pit. (vezi explicația din titlului la secțiunea II)
Dezvoltată de compania Corning Inc., Gorilla Glass devine posibilă datorită unui material format alierea de aluminiu, silicon și oxigen. Acesta nu poate fi găsit în natură, iar Corning a început să-l dezvolte la jumătatea lui 2005. Materialul a fost creat pentru a fi rezistent daunelor și zgârieturilor, fiind în același timp ușor și subțire.
Cu toate că acest tip de material nu s-ar sparge nici lovit cu un ciocan, Gorilla Glass nu face din tabletele și smartphone-uri niște tancuri. Totul depinde de versiunea folosită și alți factori precum grosimea.
Gorilla Glass 1
Prima generație de Gorilla Glass a fost gata între 2005 și 2006, dar debutul adevărat a avut loc odată cu lansarea primului iPhone. Apple a dezvăluit smartphone-ul care avea să schimbe lumea în 2007 și, la solicitarea companiei, protecția avea 1,5mm și dispunea de un strat oleofobic, pentru a combate urmele lăsate de degete.
Gorilla Glass 2
În 2012, Corning a prezentat Gorilla Glass 2 la CES. Cu toate că era la fel de rezistentă, noua sticlă era cu 20% mai subțire decât primul model. În laborator, folia de sticlă putea susține până la 50 de kilograme fără să crape.
În același an, rezistenta sticlă a fost aplicată pe 600 de milioane de dispozitive. Datorită faptului că era mai subțire decât generația anterioară, producătorii au putut să facă telefoane mai subțiri. Nexus 4 și Smasung Galaxy S3 au venit echipate cu Gorilla Glass 2.
Gorilla Glass 3
După ce versiunea a 2 s-a concentrat pe grosime, a treia generație a avut ca scop mai multă rezistență. Acest nou tip de sticlă a adus Native Damage Resistance (NDR), care combătea zgârieturi și mai adânci. Conform Corning, această generație prevenea până la 35% din zgârieturile ecranelor de telefon.
Mai mult decât atât, a treia versiune a adus o rezistență de trei ori mai mare față de versiunea anterioară și a fost folosită pe celebrul Samsung Galaxy S4.
Gorilla Glass 4
În 2014, Corning a descoperit, printr-un sondaj, că 70% din daunele ecranelor vin din pricina căzăturilor, așa că a început din nou întărirea sticlei. În timpul testării în laborator, Gorilla Glass 4 a devenit de două ori mai rezistentă decât versiunea anterioară.
Gorilla Glass 5 și 6
A cincea generației a sticlei a devenit de patru ori mai rezistentă la căzături decât GG4, supraviețuind la impacturi directe cu suprafețe dure, de la 1,6 metri înălțime.
Ultima generație de Gorilla Glass, versiunea a 6-a, a fost lansată în iulie 2018 și a reprezentat o altă îmbunătățire substanțială. Telefoanele cu Gorilla Glass 6 puteau să reziste la 15 căzături consecutive de la un metru înlălțime, pe suprafață dură.
Puteți verifica dacă telefonul dumneavoastră are Gorilla Glass aici.
În caz contrar, telefoanele fabricate de companiile chineze precum Huawei și Xiaomi folosesc „Dragontail", un tip similar de sticlă cu Gorilla Glass.
Când vorbim despre zgârieturile de pe ecranul telefonului, totul se rezumă la fizică. Duritatea este calculată cu ajutorul scării Mohs, de la 1 la 10. Pe această scară, sticla normală are duritatea 5,5, iar diamantul are cea mai mare duritate, adică 10.
În mod surprinzător, sticla normală nu poate fi zgâriată de fier, fiindcă fierul are duritatea 4 pe scara Mohs. Așadar, atunci când punem cuțitul pe ecranul smartphone-ului, sticla rămâne curată și neafectată. De fapt, atunci când două obiecte se ating, unul cedează. În acest fel, în loc ca fierul să zgârie sticla, fierul este zgâriat de sticlă.
Gorilla Glass și Dragontail au o duritate de 6,4 pe scara Mohs, așadar cheile, monezile și celelalte obiecte cu o duritate sub 6,4 nu pot afecta ecranul telefonului nostru.
Adevărata problemă este praful
Cu toate acestea, 95% dintre zgârieturi se datorează cuarțului. Cuarțul se află peste tot, sub formă de particule de praf și nisip. Atunci când vedem puțin praf pe ecranul telefonului, îl frecăm de tricou sau mergem să îl curățăm. Prin această practică, de fapt generăm micro-zgârieturi care se vor adânci cu timpul.
Cuarțul are o duritate de 7 pe scara Mohs, astfel încât nicio sticlă Gorilla Glass sau Dragontail nu se poate opune zgârieturilor cauzate de acesta. În concluzie, chiar dacă sticla de pe scumpele telefoane rezistă la multiple căzături și zgârieturi de cuțit, cel mai bine este să îl protejați cu o folie de protecție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu