Un subiect controversat îi are în centrul său pe românii care locuiesc de ani buni în străinătate şi totuşi aleg să-şi construiască case în ţara natală.
Dilema ridică întrebări despre sensul investiţiei într-o casă care poate nu va fi locuită niciodată.
"Ce părere aveţi despre cei ce locuiesc în străinătate de mulţi ani, dar îşi construiesc casă în România? Adică în loc să-şi trăiască viaţa, consumă banii pe ceva ce nu vor folosi niciodată. Cum vedeţi situaţia asta?", a întrebat un român pe un grup de conaţionali din străinătate.
Mai multe persoane au răspuns la postare, iar opiniile sunt împărţite. Unii consideră că românii au un simţ înnăscut al proprietăţii, în timp ce alţii sunt de părere că, dacă nu te vei întoarce în România, ar trebui să te orientezi spre o locuinţă în ţara în care locuieşti sau să alegi să stai în chirie pentru totdeauna.
"Chestia e simplă. Dacă vrei să te întorci în România, atunci îţi faci casă sau o renovezi pe cea pe care o ai deja. Dacă nu mai vrei să te întorci acasă, te orientezi spre o locuinţă acolo unde stai sau stai în chirie pentru totdeauna. Românul are simţul proprietăţii, cred că e o chestie care e în ADN-ul nostru", a comentat cineva, scrie Rador, citând rotalianul.com
Unii români, care nu se gândesc să se întoarcă în România, şi-au cumpărat case în ţările adoptive în care locuiesc, bucurându-se de acestea şi făcându-şi viaţa mai uşoară. Există însă şi persoane care recunosc faptul că şi-au investit toţi banii într-o casă în România, pe care nu o vor folosi niciodată, considerând asta "o prostie".
Totuşi, sunt şi cei care se identifică cu situaţia, susţinând că nu trebuie uitat de unde ai plecat şi că există speranţă pentru vremuri mai bune şi la noi în ţară. Aceşti oameni consideră locuinţele construite acasă ca pe nişte case de vacanţă, uneori chiar fiind case ale bunicilor, refăcute de la zero.
"Eu sunt unul dintre cei care şi-au construit casă în ţară. Din viaţă să nu pleci până nu sădeşti un copac, până nu-ţi faci o casă şi o familie. Sperăm la vremuri mai bune, poate le facem case de vacanţă, noi ăştia care nu am uitat de unde am plecat. Poate că nu vrem să lăsăm chiar de tot trecutul în urmă", a comentat o altă persoană.
Cei care au construit case în ţară cu ani în urmă, când preţurile erau mai accesibile, argumentează că nu se ştie niciodată ce va aduce viitorul. Majoritatea oamenilor au fost capabili să finalizeze construcţia unei case în România în timp de 3-4 ani. Pe de altă parte, cumpărarea unei case în străinătate poate necesita mult mai mult timp şi un angajament financiar considerabil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu