EXCLUSIV  De ce românii nu apelează mai des la serviciile psihologilor. Dr. Edmond Cracsner: Beneficiarul este purtat între medic și psiholog. Este un impediment

FOTO: Freepik @gstockstudio
FOTO: Freepik @gstockstudio

Dr. Edmond Cracsner, președintele Colegiului Psihologilor din România, a vorbit la Ultrapsihologie despre principalul impediment al accesului la serviciile psihologilor.

Colegiul Psihologilor din România va împlini 20 de ani de la înființare, perioadă în care evoluția și accesibilitatea serviciilor încă sunt departe de ceea ce își doresc psihologii, mai ales că este o nevoie tot mai mare de ajutor de specialitate.

Dr. Edmond Cracsner, președintele Colegiului Psihologilor din România, a vorbit în cadrul emisiunii Ultrapshilogie de la DC News și DC News TV, despre câteva dintre aspectele profesionale din zona de sănătate mintală. 

”Cred că ar trebui să facem nu neapărat o diferențiere, dar să aducem în discuție aspecte profesionale, cel puțin în zona de sănătate mintală, adică să facem deosebirea între zona medicală și zona socială, respectiv zona psihologică sau ariile de responsabilitate ale diverselor domenii. 

Dacă vom privi accesibilitate a serviciilor de sănătate mintală doar dintr-o anumită perspectivă, eu cred că văduvim beneficiarul de o parte importantă a serviciilor.

Și dacă acest lucru l-am stabilit, este clar că la zona sau la domeniul sănătății mintale, din perspectivă medicală, lucrurile sunt într-o evoluție firească, aș spune.

N-aș vrea să spun mai mult decât decât atât, pentru că observăm cu toții se fac eforturi din diverse perspective și legislative, și normative, și din perspectiva specialității.

Din perspectiva psihologică, serviciile oferite în zona aceasta a sănătății mintale nu sunt, din punctul meu de vedere, la un nivel foarte înalt”, a declarat președintele Colegiului Psihologilor din România.

Serviciile psihologice, decontate indirect

Acesta și-a justificat afirmațiile cu privire la serviciile oferite în domeniul sănătate mintală.

”Nu pentru că nu am avea specialiști, nu pentru că nu am avea o diversitate de servicii psihologice pe care să le oferim, ci prin prisma barierelor impuse de sistem, sistemul medical în general, de modul în care se abordează sănătatea populației în România.

Și din această perspectivă, serviciile psihologice dedicate sănătății mintale nu sunt la nivelul la care eu cred că ar trebui să fie.

De ce spun lucrul acesta? Dau un singur exemplu și poate că o să fiu criticat pe acest motiv, și anume decontarea directă a serviciilor psihologice în zona sănătății mintale.

S-au făcut eforturi, s-au întreprins acțiuni chiar din perspectiva politică, firește, din perspectiva Ministerului Sănătății, din zona Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru a se deconta serviciile psihologice, dar de foarte mult timp, de peste 20 de ani, aceste servicii sunt decontate indirect, deci psihologul poate să deconteze serviciile.

De fapt, beneficiarul poate să deconteze serviciile doar prin intermediul medicului, medicului specialist, medicului de familie și nu într-o relație directă, astfel încât beneficiarul este într-un fel purtat între medic și psiholog, în loc să aibă acces direct la serviciile psihologilor. Cred că este un impediment”, a mai spus dr. Edmond Cracsner.

Citește și: De ce se tem psihologii de Colegiul Psihologilor. Dr. Edmond Cracsner: Mă surprinde și pe mine

Mai multe în video:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel