EXCLUSIV  De ce românii nu sunt trimiși în spitalele private din România, ci în străinătate? Victor Costache: Sistemul nu este naiv. Țin cu dinții de monopolurile care funcționează de zeci de ani

Colaj: Facebook Dr. Victor Costache, Pxhere
Colaj: Facebook Dr. Victor Costache, Pxhere

Prof. dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, SANADOR, a vorbit la DCNews despre "bucătăria" sistemului medical din România care, spune el, abundă în grupuri de interese, concentrate exclusiv pe menţinerea monopolului şi a privilegiilor care vin "la pachet" cu asta.

În ultimii ani, medicina privată s-a dezvoltat rapid în România. Primul spital privat din ţara noastră a fost deschis la sfârşitul anilor '90. De atunci, în ţară s-au deschis peste 100 de spitale private şi sute de mii, chiar milioane de pacienţi au fost trataţi cu succes în aceste unităţi spitaliceşti. De asemenea, aici lucrează mii de medici şi asistente medicale care, altfel, ar fi luat calea străinătăţii. "Aceste spitale s-au realizat fără niciun efort de la bugetul de stat, deci putem spune că spitalele private sunt private, dar şi publice, poate chiar mai publice decât cele de stat deoarece s-au realizat, în beneficiul pacienţilor români, fără niciun euro din partea statului. Din păcate, decontarea intervenţiilor chirurgicale şi a procedurilor medicale în spitalele private a rămas mult în urmă. Chiar dacă infrastructura din spitalele private româneşti este similară cu cea din ţările europene, statul nu le ajută cu decontarea, cum spuneam. Nici măcar nu au adoptat o politică prin care să ajute la dezvoltarea sistemului sanitar, aşa cum vedem în Turcia care nu este în Uniunea Europeană. În general, s-a frânat dezvoltarea spitalelor private prin subcalcularea şi subbugetarea decontării manevrelor medicale şi, astfel, pacienţii au ajuns să plătească sume mari pentru intervenţii sau proceduri salvatoare de viaţă. Lucrurile s-au îmbunătăţit puţin în ultimii ani, dar încă mai este mult de lucru pentru a ne alinia la o legislaţie şi la o normalitate europeană. Un mare pas s-a făcut anul trecut când Guvernul din acea vreme a introdus şi a asigurat legalitatea asigurărilor complemementare de sănătate, construite după model european, care permit ca pacienţii să se opereze gratuit sau cu o contribuţie minimă în spitalele private din România. Evident, este important să subscrie la asigurările complementare de sănătate cât mai mulţi români, pentru a beneficia de protecţia sistemului" a spus dr. Costache în debutul intervenţiei din cadrul dezbaterii.

”Țin cu dinţii de acest sistem anacron”

"Dar dacă nu finanţăm spitalele private, finanţăm, în schimb, spitalele publice sau private din Occident unde se duc românii să se trateze pe banii asigurărilor publice din România", a venit remarca jurnalistului Val Vâlcu.

"Aveţi dreptate. Am semnalat în nenumărate rânduri acest paradox. Avem datorii de sute de milioane de euro la Casele de asigurări de sănătate din Occident din cauza acestor proaste obiceiuri, a acestei hiperreglementări a sistemului medical românesc care blochează pacienţii din România şi îi trimit în străinătate. Evident că acest sistem nu este naiv. Prin blocarea accesului pacienţilor la spitalele private din România se încearcă crearea şi menţinerea unor monopoluri care există de zeci de ani şi ştim foarte bine cum funcţionează. Iar cei care ţin cu dinţii de acest sistem anacron şi care este atât de ineficient (avem cel mai puţin performant sistem sanitar, suntem pe ultimul loc în Europa) sunt prea puţin interesaţi de orice altceva în afară de păstrarea monopolului şi a privilegiilor sistemului" a dezvăluit medicul V. Costache.

Dezbaterea integrală poate fi revăzută aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel