De ce românii urăsc maghiarii? Ce au răspuns internauții, ce spun sociologii și psihologii

roman-maghiar
roman-maghiar

Pe un forum de dezbateri a fost inițiat un topic cu întrebarea "De ce românii urăsc ungurii?". Răspunsurile internauților au fost diferite, iar cele mai multe reproșuri au vizat nu ungurii, ci rromii. Sociologul Marius Pieleanu  spune că astfel de site-uri ar putea intra în vizorul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, dacă pornesc de la prezumția că românii urăsc alte naționalități. ”Nu s-a măsurat așa ceva, nu am date sociologice care să ateste că ar exista astfel de sentimente, la nivel de mase, deci nu se prea justifică dezbateri în acest sens”, ne-a declarat Pieleanu. Cu toate că unii forumiști au depășit limitele, majoritatea reproșează maghiarilor un singur tip de comportament.

Profesorul Hanibal Dumitrașcu susține că acest dezbateri alimentează un tip de ură reziduală, mai degrabă la nivelul inconștientului colectiv, decât la nivelul conțientului fiecărui individ. ”Sunt rămășițe ale propagandei, ale metodelor de învrăjbire folosite în comunism. Problema este că reconcilierea româno-maghiară, la nivel de state, nu a avut loc, așa cum a avut loc reconcilierea franco-germană. Ar trebui promovat acel model, dar politicienii nu au interes să o facă”, spune Dumitrașcu.

Iată o parte din răspunsurile la întrebarea "de ce românii urăsc maghiarii":

- "Pentru că ne-au furat Copoiul Ardelenesc. Aveam și noi 3 rase acum."

- "De invidie că ei sunt mai civilizați."

- "Îi urăsc pe cei care nu știu o boabă de română. Îi urăsc pe cei care vor autonomie. În rest nu am nimic cu ei."

- "Pentru că pentru Garcea a nostru dai 100 Ron și scapi... la ei am dat ieri dimineață 20.000 de HUF (250 Ron) și abia m-au lăsat... șpăgarii dracului."

- "Înainte de '90, părinții mei au fost într-o regiune cu unguri din România (mi-au zis cum se numea, dar am uitat) și aceștia le-au zis că o să ajungă să vină cu pașaport acolo. Cred că este o ură reciprocă. Ei vor autonomie și să vorbească doar ungurește."

- "Autonomia e firească într-un stat multietnic. Spania, Franţa, Marea Britanie au regiuni autonome pentru că e mai normal ca o echipă administrativă locală să gestioneze problemele specifice decât să primească legi de la capitală şi să le aplice orbeşte. Faza cu paşaportul cerut la intrare e o prostie, mulţi confundă autonomia cu separarea ca stat."

- "Eu personal nu îi urăsc, dar urăsc faptul că se afla în România, să se ducă acolo la ei, noi nu ne-am dus la ei în țară să ne facem partid politic și alte căcaturi."

- "În Romania ar trebui sa fim toți o comunitate româneasca, pe când din cauza că sunt și unguri există două limbi de exemplu. De ce trebuie să scrie pe panouri în românește și în ungurește, cum ar fi în Tg. Mureș? De ce trebuie să se vorbească ungurește, când suntem în România? Nu este absolut nimic rău ca sunt unguri în România, dar care este motivul de se află și încearca să fie aparte față de noi, restul românilor?"

- Încearcă să te duci la un magazin "de cartier" din Harghita sau Covasna să vezi ce frumos e când îți bagă un "nem tudom". Sau să le ceri ceva informații pe stradă...aceeași replică".

Și răspunsurile au curs. De la exemple de viață, la întrebări retorice, la polemici. Însă, din toate răspunsurile date de internauți reiese o afirmație și nu o întrebare: cei care au discutat pe forum reproșează unor maghiari care trăiesc în România că afirmă că nu sunt români și nu vorbesc limba română.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel