Statul, prin instituțiile sale, controlează societatea folosindu-și puterea acumulată din trei surse. Cele trei surse ale puterii sunt, în formula sintetică a lui Geoff Mulgan: banii, violența și încrederea.
Un model asemănător fusese folosit și la nivel microsocial de către Amitai Etzioni, care a explicat cum pot fi motivați oamenii să facă un lucru sau altul: prin recompense materiale (banii), prin sancțiuni (violența), prin recompense morale (încrederea).
USR-PLUS a vizat câteva ministere cheie, la începutul negocierilor: Finanțe/Dezvoltare/Fonduri Europene, Justiție/Interne, Educație/Sănătate/Transporturi. Cum se aliniau aceste direcții pârghiilor de putere amintite de Mulgan, este evident.
Finanțe/Dezvoltare/Fonduri Europene: bani.
Justiție/Minister de Interne: represiune, control, violența legitimă a statului.
Educație/Sănătate/Transporturi: încredere (Educația construiește încrederea, Sănătatea și Transporturile sunt în primul rând aspiraționale, doar de patru ani se scandează ”vrem spitale nu catedrale, vrem autostrăzi” etc).
De ce a renunțat USR fără regrete la Educație? Cum spuneam, școala construiește încrederea în stat și societate, formează spiritul identitar, dar o face printr-un proces care durează 9-13-16 ani. Politicienii gândesc pe termen scurt, nu pot scoate un profit imagologic în actualul mandat, deci nu-i interesează. Ba chiar e mai folositor să lași domenii sensibile în curtea partenerilor de alianță, ca să-i poți critica (de exemplu Cioloș nici n-a așteptat votul de învestitură și a lansat atacul la ministrul PNL).
Finanțele,la rândul lor, în acest an nu sunt o miză: mai mult vor lua decât vor da. Bani de împărțit vor fi, dacă vor fi, la Fonduri Europene. Adjudecat de PLUS, la fel ca Sănătatea.
Cât privește instituțiile de forță, nu cred că Armata va scoate tancurile la marșul pensionarilor care nu-și mai pot plăti curentul, după liberalizare. Nici Jandarmeria nu va deschide lagăre de concentrare pentru credincioșii cultului anti-mască. În schimb, Justiția poate lovi adversarii politici, așa cum a mai făcut-o, începând din 2009, tot într-un moment de criză, când nu mai era nici încredere în guvernanți, nici bani în visterie, iar cătușele rămăseseră singura soluție pentru menținerea la Putere a regimului.
În concluzie, era obligatoriu pentru USR-PLUS să fie Stelian Ion la Justiție. Au luat Puterea și vor încerca să o păstreze folosind armele pe care PNL le-a cedat, le-a dat la schimb pentru postul lui Ludovic Orban de la Camera Deputaților.
Apropo, știți cine a deținut șefia Camerei în mandatul precedentului guvern de Dreapta, PNL-PNȚCD-UDMR? Ion Diaconescu, președintele singurului partid din Coaliție care a dispărut la alegerile din 2000.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu