Se schimbă preţurile la raft pentru ouă şi carne de pasăre din cauza celor două focare de gripă aviară de pe teritoriul României?
Publicitate
Gripa aviară şi-a făcut deja simţită prezenţa pe teritoriul României. Virusul a fost confirmat deja de către Direcția Sanitar Veterinară Brașov la două ferme din Codlea, care au în total peste 100.000 de păsări. Cu toate acestea, reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă din judeţul Iaşi spun că nu avem motive de îngrijorare iar dacă preţurile la carnea de pasăre şi ouă vor creşte în pragul sărbătorilor pascale nu va fi din pricina epidemiei, ci din cu totul alte motive care ţin de inflaţie şi flux comercial adaptat la cererea de pe piaţă.
"Din datele ANSVSA-lui, la nivelul României, nu există decât la Braşov un astfel de focar. Discutăm despre o fermă de curcani şi pui de carne, din câte am înţeles, dar la nivel naţional nu influenţează capacitatea de producţie pe partea de carne de pasăre sau ouă. La nivel european au fost exterminate undeva la 50 de milioane de păsări, ceea ce reprezintă foarte puţin, pentru că numai la nivel european avem peste 350 de milioane de găini ouătoare.
Preţul ouălor s-a dublat în ultima perioadă din cauza furajelor care s-au triplat ca preţ. De exemplu, în urmă cu doi ani, porumbul costa 50 de bani şi acum costă aprox. 1,5 lei, la care se adaugă şi celelalte costuri cu motorina, curent electric şi gaz metan. 80% din costul de producţie al unui ou este dat de furaj, 10% de costurile cu motorina şi energia şi cam 10% alte cheltuieli. Vă daţi seama, în momentul în care 80% reprezintă costul de furaj iar furajul s-a triplat, automat preţul pe piaţă a crescut.
Cât priveşte scumpirile în perioada pascală, întotdeauna în România preţurile la ouă au crescut cu 20 de bani, cu 30 de bani sau chiar 40 de bani dintr-un singur motiv: într-o lună, în România normală, se consumă aprox. 70 de milioane de ouă, iar în perioada sărbătorilor pascale consumul de ouă ajunge undeva la 180 de milioane de ouă. Apare o cerere extraordinară în acea perioadă, cerere care este acoperită pentru că, dacă nu producem noi, produc polonezii, ungurii ş.a.m.d. iar comercianţii profită, ca de obicei, şi ridică preţurile atunci cu câteva procente.
Ar fi o problemă cu gripa aviară în privinţa producţiei de carne de pasăre şi de ouă dacă ar afecta undeva la 20% din efectivele de păsări. Noi, la momentul actual, avem în România undeva la 70 de milioane de capete, din care vreo 50 de milioane în sistem intensiv, care asigură carnea de pasăre şi ouăle. Deci, dacă s-ar declara că în jur de 10-20 de milioane de păsări ar fi sacrificate, atunci fiţi siguri că va apărea o criză sau un deficit de carne pe piaţă, dar pe timp scurt pentru că au grijă cei din intracomunitar să acopere rapid. Cum s-a întâmplat şi la carnea de porc. Dacă observaţi, după peste porcină africană costurile nu s-au ridicat foarte mult decât în perioada anului trecut când au crescut toate costurile de producţie" a explicat Leonard Constantin Stafie, reprezentant Asociaţia Profesională a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă Iaşi, în exclusivitate pentru DC News.
Potrivit ANSVSA, orice creştere a morbidităţii sau a mortalităţii, precum şi orice scădere importantă înregistrată în datele de producţie în exploataţii trebuie semnalate de îndată autorităţii competente sau medicului veterinar de liberă practică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu