De ce s-a dus Traian Băsescu în locul lui Victor Ponta la summit-ul de la Bruxelles

basescu summit PPE
basescu summit PPE

Președintele Traian Băsescu a ținut să reprezinte România la summit-ul de la Bruxelles, ce are ca temă principală agenda digitală. Guvernul îi semnalase că ar fi mai indicat ca premierul să participe la lucrările pe acest domeniu, dar Băsescu a fost de neclintit. Deși s-a speculat că Băsescu duce o luptă de orgoliu cu Victor Ponta, mișcarea președintelui excede bătăliile de politică internă. Mesajul șefului statului este unul cu bătaie lungă și vizează alegerile conducerii Comisiei Europene.

Șeful statului motivează refuzul de a-i acorda mandat premierului prin "eșecurile" lui Ponta de la ultimele summit-uri la care a mers acesta. Traian Băsescu nu are însă responsabilități în domeniul digital, problematică de care se ocupă departamente și ministere din cadrul Executivului. Desigur, temele de discuție vor fi vaste, nu se reduc doar la agenda digitală, dar fiecare summit are un subiect central. Ponta a explicat că a întocmit un document, discutat cu privații, pe care voia să-l prezinte drept poziție a României. "Guvernul e foarte interesat de industria IT, dreptul de proprietate, accesul la date", arăta prim-ministrul.

Elementul cheie este însă reuniunea socialiștilor europeni de la Bruxelles, organizată concomitent cu Consiliul European și la care va participa și premierul Ponta. Nu a existat un anunț oficial în aces sens, dar liderii PES vor discuta, cel mai probabil, despre susținerea lui Martin Schulz în cursa pentru șefia Comisiei Europene.

Citește și: De Ce a criticat socialistul Schulz referendumul din 2012. Pe cine va susține Merkel la șefia CE

Alegerea președintelui CE, adevărata miză

Alegerea conducerii CE va avea loc în iunie anul viitor, după alegerile europarlamentare. Viitorul președinte al Executivului european va fi desemnat, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, de șefii de stat și de guvern ai țărilor membre UE, dar trebuie să reflecte rezultatele europarlamentarelor.

Băsescu a ținut să fie prezent la Bruxelles, printre liderii UE, pentru a-i transmite lui Ponta și colegilor săi socialiști că din partea României, în ceea ce privește desemnarea noului șef al CE, decizia va aparține șefului statului. Astfel, președintele speră să își păstreze sprijinul occidental în caz că va avea noi confruntări interne și să-și plătească datoriile din 2012, când PPE a fost vârf de lance în lupta cu suspendarea. De asemenea, influența pe care o păstrează Traian Băsescu în PPE poate asigura Partidului Mișcării Populare un acces mai facil în familia sa politică europeană, dacă PDL va încerca să boicoteze acest demers.

Actualul președinte al Comisiei, Jose Manuel Barroso, își dorește un al treilea mandat în fruntea CE. Printre numele vehiculate în cercurile europene drept pretendenți la scaunul portughezului se numără comisarul european pentru Justiție - Viviane Reding, secretarul-general al NATO - Anders Fogh Rasmussen, fostul premier al Belgiei - Guy de Verhofstadt, premierul irlandez - Enda Kenny sau comisarul european pentru piață internă și servicii - Michele Barnier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel