Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, dr. Valeriu Gheorghiță, a explicat de ce s-a prelungit valabilitatea vaccinului Pfizer.
Dr. Valeriu Gheorghiță a răspuns marți, într-o conferință de presă, la una dintre cele mai frecvente întrebări legate de vaccinare din ultima perioadă: De ce s-a prelungit valabilitatea vaccinului Pfizer? Coordonatorul campaniei de vaccinare din România a explicat că această decizie s-a luat în urma studiilor de stabilitate, la nivel global, deci nu doar pentru țara noastră - sau pentru anumite loturi care erau la risc de expirare.
Decizia legată de prelungirea valabilității vaccinului Pfizer a general un val de teorii ale conspirației.
„La momentul în care vaccinurile au fost autorizate, perioada de valabilitate pentru vaccinul de la compania Pfizer a fost de șase luni. Această perioadă de valabilitate, evident, a avut în spate un studiu de stabilitate care arată că pentru șase luni la -80 de grade, vaccinul de la Pfizer își menține toate datele de calitate și imunogentiate Agenția Europeană a Medicamentului a analizat ulterior datele de stabilitate care au fost oferite de companie și s-a decis prelungirea perioadei de valabilitate cu încă 3 luni. În momentul de față, perioada de valabilitate pentru toate vaccinurile Pfizer este extinsă la 9 luni și este aplicabilă tuturor țărilor, nu doar României, și nu doar anumitor loturi și nu este o decizie temporară, este o decizie definitivă.”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.
Întrebarea menționată a fost adresată foarte des la maratoanele de vaccinare de weekendul trecut, a precizat dr. Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a atras atenția asupra faptului că „este foarte probabil ca pe măsură ce sunt acumulate noi date de stabilitate termenul de valabilitate să se prelungească și în viitor pentru produsele stocate la o temperatură ultrajoasă.”
„De asemenea, aceeași perioadă de stabilitate a fost prelungită și pentru vaccinul Johnson & Johnson când recent a fost extinsă perioadă de la 3 luni la 4,5 luni la 2-8 grade.”, a adăugat dr. Gheorghiță.
În ultima perioadă, rata de rezultate fals negative la testele rapide antigen este mai mare, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare Valeriu Gheorghiță: „Au intrat în uz teste care nu au suficientă validare din punct de vedere al sensibilității și al specificității”, scrie Mediafax.
Valeriu Gheorghiță a declarat că din datele analizate pe 1,7 milioane de persoane, evaluate în perioada februarie-mai 2021, rata de pozitivare a testelor PCR respectiv a testelor rapide antigen era similară. (Citește mai mult AICI.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu