Rusia a decis să se retragă din acordul pentru exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră.
CITEŞTE ŞI - A fost activată apărarea anti-aeriană la Odesa, după expirarea acordului pe cereale cu Rusia
Întrebat ce crede despre retragerea Rusiei din acest acord, profesorul Mircea Coşea a spus că "este o veste foarte, foarte proastă, pentru că are o extindere ca efecte nu numai asupra lumii înconjurătoare, grâul din Ucraina fiind esenţial pentru unele ţări din nordul Africii, ci şi pentru noi, pentru români.
Pentru că creşterea preţului la grâu şi aglomeraţia extraordinară din portul Constanţa ne aduc prejudicii importante. Avem greutăţi în valorificarea grâului românesc. Asta e problema care nu s-a rezolvat. E de un an în discuţie, dar Guvernul nu a luat nicio măsură. Importurile şi exporturile româneşti au de suferit ca urmare a supraaglomerării portului Constanţa cu grâu şi alte produse din Ucraina.
Va fi şi o creştere a preţului grâului, care în România va duce la creşterea preţului unor produse esenţiale, cum ar fi pâinea.
Eu nu pun retragerea pe seama bombardării podului Kerci, ci pe o strategie bine pusă la punct de Rusia. În prima parte a războiului, o armă importantă a Rusiei a fost energia. Acum, când începe să apară recolta agricolă, o armă importantă sunt aceste produse. Rusia şi Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori de produse agricole, mai ales de grâu. Deci e nevoie de acest grâu. Iar lipsa de securitate pe care încetarea acestui acord o face pe Marea Neagră va duce nu numai la creşterea preţului materiei prime, dar şi a asigurărilor navale".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News