De ce s-a retras Rusia din acordul de export de cereale. Prof. Coşea: Este o veste foarte, foarte proastă cu efecte și pentru noi, pentru români

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Rusia a decis să se retragă din acordul pentru exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră. 

CITEŞTE ŞI - A fost activată apărarea anti-aeriană la Odesa, după expirarea acordului pe cereale cu Rusia

Întrebat ce crede despre retragerea Rusiei din acest acord, profesorul Mircea Coşea a spus că "este o veste foarte, foarte proastă, pentru că are o extindere ca efecte nu numai asupra lumii înconjurătoare, grâul din Ucraina fiind esenţial pentru unele ţări din nordul Africii, ci şi pentru noi, pentru români. 

CITEŞTE ŞI - Mircea Geoană denunţă retragerea Rusiei din acordul de export pe cereale. "Astăzi, rutele alternative nu sunt doar o opțiune, ci o necesitate"

Pentru că creşterea preţului la grâu şi aglomeraţia extraordinară din portul Constanţa ne aduc prejudicii importante. Avem greutăţi în valorificarea grâului românesc. Asta e problema care nu s-a rezolvat. E de un an în discuţie, dar Guvernul nu a luat nicio măsură. Importurile şi exporturile româneşti au de suferit ca urmare a supraaglomerării portului Constanţa cu grâu şi alte produse din Ucraina. 

Va fi şi o creştere a preţului grâului, care în România va duce la creşterea preţului unor produse esenţiale, cum ar fi pâinea. 

Eu nu pun retragerea pe seama bombardării podului Kerci, ci pe o strategie bine pusă la punct de Rusia. În prima parte a războiului, o armă importantă a Rusiei a fost energia. Acum, când începe să apară recolta agricolă, o armă importantă sunt aceste produse. Rusia şi Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori de produse agricole, mai ales de grâu. Deci e nevoie de acest grâu. Iar lipsa de securitate pe care încetarea acestui acord o face pe Marea Neagră va duce nu numai la creşterea preţului materiei prime, dar şi a asigurărilor navale". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel