Cercetătorii vin cu o nouă ipoteză pentru a explica scufundarea Titanicului, după mai bine de un secol de la tragicul eveniment.
Până acum, știam cu toții că Titanicul s-a scufundat în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, în Oceanul Atlantic, în largul insulei Terranova, după ce s-a lovit de un aisberg. După mai bine de un secol de la tragicul eveniment, cercetătorii vin cu o nouă ipoteză. Potrivit unui nou studiu, Titanicul nu a putut evita ciocnirea din cauza unui eveniment meteorologic. Mai exact, o furtună solară sau geomagnetică ar fi perturbat instrumentele de navigație ale vasului de croazieră, scrie Digi24, citând publicația „Weather”.
Mila Zinkova, specialist meteorolog afiliată Universității California din San Francisco, a studiat această posibilitate bazându-se pe mărturiile supraviețuitorilor.
"Nu era Lună, dar strălucea aurora boreală, razele sale țâșnind de la orizontul nordic.Vedeam încă fasciculele verzi ale aurorei, în timp ce Carpathia se apropia de bărcile de salvare ale Titanicului.", a povestit James Bisset, unul dintre primii salvatori ajunși la fața locului.
Astfel, potrivit cercetătoarei, anume aurora boreală ar putea fi cauza tragediei de pe Titanic. Chiar dacă fenomenul este vestit pentru frumusețea sa, la fel de mult are capacitatea de a interfera cu diferitele instrumente magnetice și de telecomunicații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu