Transgaz a cumpărat în perioada geroasă gaze cu 40% mai scumpe decât preţul pieţei.
Transgaz a cumpărat săptămâna trecută gaze la preţul de 127 de lei pe MWh pentru a echilibra sistemul, în condiţiile unui consum extrem ridicat ca urmare a temperaturilor scăzute, se arată într-un comunicat al operatorului sistemului naţional de transport, remis, joi, Agerpres.
Preţul la care Transgaz a cumpărat gazele este cu 40% mai mare decât cotaţia medie de 90 de lei pe MWh pentru luna februarie, aşa cum arată site-ul Bursei Române de Mărfuri. Reprezentanţii companiei explică faptul că, în perioada 22-26 februarie 2018, în contextul avertizărilor meteo de ger şi în conformitate cu prevederile art. 83 din Codul Reţelei aprobat prin Ordinul ANRE nr. 16/2013, Transgaz a achiziţionat pe bursă o cantitate de gaze naturale de 12 milioane metri cubi pentru echilibrarea fizică şi operarea în condiţii de siguranţă a Sistemului Naţional de Transport.
'Precizăm că tranzacţiile s-au efectuat în mod transparent şi nediscriminatoriu, prin utilizarea mecanismelor de piaţă şi cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Cu toate acestea, în data de 26.02.2018 s-a înregistrat la nivelul întregului Sistem Naţional de Transport (SNT) un deficit de cca. 10,6 milioane mc', se arată în comunicat.
Necesarul Transgaz pentru echilibrarea Sistemului Naţional de Transport (SNT) a presupus iniţierea ordinelor de achiziţie gaze naturale pentru cantitatea totală de 244.950 MWh cu livrare în perioada 22 februarie - 1 martie 2018.
[citeste si]
Reprezentanţii Transgaz mai spun că în acea perioadă preţul gazelor a crescut la nivel european, determinat de cererea mare, ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile şi a unei oferte limitate. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amendat Transgaz, E.ON, Engie şi OMV Petrom pentru dezechilibrele din sistemul naţional de transport al gazelor de săptămâna trecută, însă companiile au anunţat că vor contesta amenda.
Totodată, potrivit unor surse din sector, România a importat săptămâna trecută până la o treime din consumul zilnic de gaze pentru a trece cu bine perioada geroasă, acestea fiind cele mai mari importuri zilnice de gaze din ultimii cinci ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News