Toată lumea va avea pierderi dacă Grecia dă faliment, inclusiv Rusia, care teoretic ar putea profita de problemele occidentului. Circuitele financiare vor fi afectate, creditorii, în frunte cu Germania, își asumă o pagubă considerabilă, bursele vor scădea, la nivel global. Rusia, care trăiește din exportul de gaze și petrol către UE, n-o să se simtă prea bine dacă se reduce consumul în zona euro. Pe de altă parte, tragedia elenă dovedește că Moscova nu-și poate susține financiar aliații, așa cum s-a lăudat, ba cu Cipru, ba cu Tsipras.
Grecia se va afunda și mai mult în spirala crizei. Cei care mai au bani, îi scot din bănci, comerțul, turismul și afacerile rămân fără cash. Autarhia presupusă de revenirea la drahmă este imposibilă, Grecia trăind din importuri.
Atunci, de ce nu se ajungr la o înțelegere între creditorii internaționali și guvernul elen?
Din cauza Spaniei, Portugaliei, Italiei, Ciprului sau Franței. Aceste țări au datorii mari și economii care scârțâie. Ștergerea unei părți a datoriei, în cazul Greciei, ar putea fi suportată de creditori. Dar, odată deschis robinetul...
Pe lângă o contagiune financiară, analiștii vorbesc despre contagiunea politică. Un partid tip Syriza a apărut în Spania, formațiunile extremiste câștigă teren, din Franța în Ungaria și din Olanda în Portugalia. Un ajutor pentru Tsipras este un ajutor pentru Podemos sau Jobbik.
De cealată parte, guvernul elen este blocat în propria retorică electorală. Ascensiunea Syriza a fost rapidă, dar la fel de repede poate dispare, dacă își dezamăgește electoratul, unul extrem de instabil.
Rămâne de văzut de ce se teme mai mult premierul Tsipras: să își asume costurile politice pentru salvarea Greciei, cedând la negocieri, sau să fie la guvernare când țara intră în default?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu