Un bec smart este un bec LED capabil să se conecteze la Internet.
Un bec smart este un bec LED capabil să se conecteze la Internet pentru a-și modifica lumina, programul funcționare și pentru a putea fi controlat de la distanță, conform IoT Agenda. Becurile inteligente au avut cel mai rapid succes când vine vorba de conceptul de casă smart.
Cu ajutorul unei conexiuni proprii, Wi-Fi, Bluetooth sau ZigBee, becurile inteligente pot fi controlate printr-o aplicație de pe mobil sau hub-ul casei inteligente. Datorită conectării la Internet, producătorii pot integra camere, difuzoare sau senzori de mișcare și prezență. Cele mai multe astfel de becuri permit managerului lor să le controleze culoarea și intensitatea luminii.
Întregul scop al caselor inteligente se învârte în jurul interconectivității – toate lucrurile trebuie conectate între ele. Casele multor oameni sunt deja pline de lucruri inteligente: boxe inteligente, asistenți personali virtuali, ceasuri inteligente, telefoane inteligente, televizoare inteligente și acum becuri inteligente.
Mulți oameni visează la o casă smart, însă unii oameni trăiesc deja viitorul. De exemplu, în seara aceasta, cineva va spune „OK, Google, închide luminile și mai spune-mi o dată ce program am mâine". Fără să halucinăm, cu siguranță cineva spune deja „Alexa, activează modul cinema", după care se uită la Netflix, cu luminile optimizate pentru o astfel de activitate.
Bineînțeles, faptul că becurile pot fi controlate de la distanță înseamnă că nu ne mai speriem că am lăsat lumina aprinsă sau opusul, că am stins lumina fără să vrem. Cu ajutorul aplicației, becurile pot fi aprinse și stinse printr-o apăsare de tastă.
În plus, mulți oameni apreciază alte funcții precum „modul anti-hoți", care aprinde secvențial luminile în camere atunci când sunteți în vacanță pentru a da iluzia că este cineva acasă.
Pentru pasionații de camere de supraveghere, unele becuri inteligente, puțin mai scumpe, pot oferi destulă lumină încât imaginile să fie mai detaliate și clare noaptea, datorită luminii cu infraroșu.
Cu toate că nu pare atât de ieftin când o spui cu voce tare, un set cu 3 becuri RGB (toate culorile) și întrerupătoarele de care este nevoie poate costa între 1.000 și 1.500 de lei. De la acest pachet, pot fi adăugate și becuri albe care costă mult mai puțin, pentru un set complet. Bineînțeles, prețul mare poate fi recuperat cu ajutorul facturii la electricitate, care vine mult mai mică datorită tehnologiei LED.
La fel ca multe produse din casele noastre care se conectează la Internet, becurile inteligente pot deveni ținta atacurilor. Acest lucru a fost demonstrat atunci când cercetătorii au reușit să obțină parola unei conexiuni de la 30 de metri distanță, cu ajutorul unui bec inteligent.
„Înarmați cu cunoștințe despre algoritmul, cheia de criptare și înțelegând cum funcționează un mesh network protocol, am reușit să injectăm pachete în rețea, să capturăm detaliile Wi-Fi și să decriptăm datele de conectare, toate acestea fără vreo autentificare anterioară și fără să ne alertăm prezența”, se arată într-un studiu al firmei de consiliere în sercuritate, Context.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu