Ouăle sunt extrem de benefice pentru sănătate şi ar trebui să le includem în dieta noastră.
Ouăle conţin vitamine, minerale, proteine de înaltă calitate, grăsimi bune şi diverşi nutrienţi. Un ou mare conţine vitamina B12: 9%, vitamina B2: 15%, vitamina A: 6%, vitamina B5: 7%, seleniu: 22%. Conţin calciu, fier, potasiu, zinc, mangan, vitamina E, acid folic şi multe altele. Un ou mare conţine 77 de calorii, cu 6 grame de proteine de calitate, 5 grame de grăsimi şi puţini carbohidraţi.
Un ou mare conţine 212 mg de colesterol, ceea ce este mult în comparaţie cu majoritatea altor alimente. Dar are un efect minim asupra nivelului de colesterol din sânge. Creşte colesterolul HDL ("bun") şi poate schimba colesterolul LDL ("rău").
Ouăle sunt printre cele mai bune surse de proteine. Valoarea lor biologică (o măsură a calităţii proteinei) este adesea evaluată comparând-o cu ouăle care primesc un scor perfect de 100, scrie Rador, citând actualno.com.
Există doi antioxidanţi în ouă care pot avea un efect puternic protector asupra ochilor - luteina şi zeaxantina, ambii se găsesc în gălbenuş. Aceşti antioxidanţi se acumulează în retină şi protejează ochii de razele nocive ale soarelui. Acestea reduc semnificativ riscul degenerescenţei maculare şi a cataractei, care se numără printre principalele cauze ale deficienţei vederii şi orbirii la vârstnici.
Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru ar trebui să consumăm ouă în mod regulat şi pentru a le face o parte indispensabilă din meniul nostru.
Vezi și: Omleta Poulard. Rețeta perfectă pentru micul dejun. Iese foarte pufoasă
Omletă poloneză. Rețeta inedită pentru micul dejun. Primul pas: Separă albuşurile de gălbenușuri
- Image by Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu