De ce să nu dormi cu televizorul aprins

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Ştii deja, probabil, că nu e bine să dormi cu ecrane cu lumină albastră. Dar oare şi smart tv-urile sunt periculoase?

Există mai multe motive pentru care nu este recomandat să dormi cu televizorul aprins, chiar şi dacă acesta e din cea mai nouă generaţie, cu protecţie împotriva luminii albastre. Un TV aprins în dormitor îţi va crea următoareel probleme, potrivit Sleep Advisor:

Somn de proastă calitate. Lumina emisă de televizor poate afecta calitatea somnului. Corpul nostru este programat să doarmă în întuneric, iar expunerea la lumina puternică, în special la lumina albastră emisă de ecranele electronice, poate inhiba producerea melatoninei, hormonul responsabil pentru somn. Aceasta poate duce la dificultăți în a adormi sau la un somn mai puțin odihnitor.

Tulburări de somn. Somnul cu televizorul aprins poate contribui la dezvoltarea tulburărilor de somn, cum ar fi insomnie sau treziri nocturne repetate, ceea ce te va face să fii buimac a doua zi dimineaţa.

Distragere și stimulare mentală. Televizorul poate fi o sursă de stimulare mentală. Aceasta poate face mai dificilă relaxarea și trecerea într-o stare de somn profund.

Dependenta de televizor. Dacă obișnuiți să dormiți cu televizorul aprins, puteți dezvolta o obișnuință nesănătoasă și să deveniți dependent de televizor în loc de "pastilă de somn". 

Supraîncălzire și siguranță. Un televizor aprins pe timpul nopții poate duce la supraîncălzirea acestuia dar şi a camerei și poate prezenta riscuri de siguranță, cum ar fi riscul de incendiu sau alte probleme tehnice.

Pentru a avea parte de un somn odihnitor și sănătos, se recomandă să închideți televizorul sau alte dispozitive cu ecran cu cel puțin o oră înainte de culcare. În loc de televizor, puteți încerca să citiți o carte, să meditați sau să faceți alte activități care să vă relaxeze și să vă pregătească pentru somn. Crearea unui mediu liniștit și întunecat în dormitor poate contribui la un somn odihnitor.

S-a demonstrat că expunerea îndelungată la ecranul albastru să afecteze memoria și alte aspecte ale sănătății cognitive. Privitul prelungit la ecran poate cauza oboseală oculară și poate scădea nivelul de concentrare, ceea ce ne poate afecta capacitatea de a păstra informații noi și de a ne aminti lucruri importante.

Aşa că, după o noapte petrecută cu TV-ul aprins, să nu te miri de ce nu-ţi poţi găsi cheile a doua zi dimineaţă!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel