Tehnologia ne-a făcut viețile mai ușoare și mai eficiente, însă a adus și noi probleme.
Tehnologia ne-a făcut viețile mai ușoare și mai eficiente. Cu toate acestea, ca părinte, impactul pe micile ecrane îl pot avea asupra copiilor trebuie luat în considerare de fiecare dată când micuțul are acces la un astfel de dispozitiv, conform Lifehack.org.
Chiar dacă smartphone-urile sunt comode și convenabile, acestea alterează legătura care ar trebui să existe între copil și părinte. Copiii pot fi distrași ușor cu ajutorul ecranelor, așadar pot fi liniștiți când plâng sau pot sta într-un singur loc în caz că părinții au ceva de făcut. Cu toate acestea, încercați să nu abuzați de acest lucru. Conexiunea cu folosirea acestor dispozitive nu este aceeași cu adevărata conexiune pe care un părinte și un copil ar trebui să o aibă.
Din păcate, mulți părinți nu țin cont de recomandările specialiștilor, care militează pentru interzicerea oricărui tip de ecran până la vârsta de doi ani, iar acest lucru poate avea consecințe grave asupra dezvoltării unui copil, conform Business Insider.
Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă un maxim de „o oră pe zi" în care copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani să aibă acces la un astfel de device. Totuși, Academia militează și pentru vizionarea „programelor de înaltă calitate", special făcute pentru copii. În plus, cel mai bine este ca micuții să fie asistați de fiecare dată când urmăresc orice ecran din casă.
Mai mult decât atât, ecranul ar trebui stins de fiecare dată atunci când vine vorba de mâncat, pentru a încuraja conversațiile, și cu cel puțin o oră înainte de culcare, fiindcă display-urile pot afecta calitatea somnului unui copil. Acest lucru are de-a face cu expunerea la lumină albastră și afectează ritmul circadian al corpului, iar recomandarea rămâne valabilă pentru orice persoană.
Limitarea expunerii copiilor la telefoanele inteligente și tabletele noastre se bazează pe studii legate de sedentarismul din fața televizorului: cu cât se uită mai mult copiii, cu atât sunt mai mari riscul de obezitate și întârzierile în dezvoltarea lingvistică, cognitivă și socio-emoțională.
Revenind la recomandările specialiștilor, studiile îi corectează pe părinții care cred că copiii lor învață lucruri cu ajutorul ecranelor. Conform Newsweek, această credință este greșită, iar „toate dovezile arată fix opusul, mai ales pentru copiii sub 30 de luni", spune un medic pediatru al Spitalului de Pediatrie din Cincinatti, Kristen Copeland.
Copeland a transmis că cei mici pot începe să vorbească mai târziu din cauza părinților care înlocuiesc activități menite pentru dezvoltarea lingvistică cu timpul din fața ecranelor.
Alte recomandări ale AAP includ:
- Nu vă simțiți presat să învățați copilul la tehnologie de mic. Interfețele media sunt intuitive, iar copiii pot învăța repede.
- Întotdeauna monitorizați ce vizionează copilul. De exemplu, cunoașteți ce aplicații sunt folosite sau descărcate. Testați aplicațiile înaintea copilului dumneavoastră, jucați-vă împreună, întrebați-vă copilul ce crede despre acea aplicație.
- Stingeți televizorul și celelalte dispozitive când nu sunt în folosință. Aceste lucruri de fundal pot distrage interacțiunea părinte-copil și joaca, care sunt foarte importante pentru dezvoltarea lingvistică și socio-emoțională.
- Nu folosiți media drept singurul mod de a calma copiii. Chiar dacă telefonul îi poate calma în momente dificile precum o vizită la doctor sau un zbor cu avionul, acest lucru poate aduce alte probleme legate de abilitățile copilului legate de limite și managementul emoțiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu