Prof. dr. Vlad Ciurea le-a atras atenția părinților îm ceea ce privește obiceiul nesănătos de a lăsa copilul pe tabletă.
"Lăsați-i să bată mingea. Nu țineți copilul pe tablete! Îl zăpăceşti să îl ţii toată ziua pe tabletă. Se zăpăceşte creierul, se intoxică. Mă uit la copiii care stau la masă cu tableta în faţă... Vă dați seama ce intoxicare este pentru creier? Creierul trebuie modelat, iar modelarea trebuie să o facem noi", a spus prof.dr.Vlad Ciurea, în emisiunea "Punctul de Întâlnire", de la Antena 3.
Vezi și: Prof. dr. Vlad Ciurea, semnal de alarmă: Prea multe sarcini pentru femeile din România! Clachează
"Am peste 23.000 de operaţii neurochirurgicale. Îmi continui activitatea şi sunt foarte atent la fiecare caz. Cel mai interesant lucru la creier este memoria. Am să spun un fenomen care m-a impresionat în primii ani. Era un om frumos, deştept, elegant, care desena, picta. A fost operat, iar după operaţie nu a recunoscut niciun desen. Nimic, nicio pictură. Unde e adevărul? Sunt elemente de memorie. Discuţi cu cineva şi brusc îţi aminteşti de ceva ce ai făcut acum 20-30 de ani. De ce îţi apare în faţa ta, în ochii tăi, în gândul tău acea idee? Cine ţi-a adus-o în faţă? Memoria este fantastică. Trebuie să facem totul să ne menţinem o memorie bună”, a mai spus Vlad Ciurea, în cadrul aceleiași emisiuni.
"Un medicament cunoscut pe care pot să îl recomand: medicamentul de menţinere a memoriei. Seara, Seneca stătea complet liniştit şi repeta întins tot ce a făcut peste zi, cu amănunte. După care începea să povestească ce va face în ziua următoare cu amănunte. Un exerciţiu mental. Cu voce tare. Puteţi face acelaşi lucru scriind sau notând. Toate acestea stimulează memoria. Ochi, memorie, gânduri - stimulează creierul. Şi cu ocazia asta constaţi că ai greşit, că mai bine făceai altceva. Dacă ai scris, a doua zi ai şi soluţia.
Cred că elementul esenţial care împinge creierul înainte este memoria şi este stocată undeva într-o bibliotecă. Nu trebuie să ne sperie. Suntem o naţie deşteaptă. Trebuie să avem această memorie şi să o folosim când trebuie. Cei care se îngrijorează că uită nu trebuie să se îngrijoreze. Pentru că în clipa aceasta nu găseşte cuvântul potrivit, dar sunt cuvinte colaterale care ne pot ajuta. Noi intrăm în panică, nu am ştiut asta. Din aproape în aproape trebuie să afli.
Memoria gestului ajută. Să nu intrăm în panică pentru că nu ajută la nimic. Aici este un defect mare pentru că oamenii pun presiune pe ei înşişi şi mai vine şi partenerul de viaţă care pune presiune”, a mai spus Vlad Ciurea.
"Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne „extragem” energie”, a spus Vlad Ciurea. „Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase”, a explicat neurochirurgul Vlad Ciurea pe contul său de Facebook.
"Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse”, a subliniat Vlad Ciurea.
"Aerul curat, schimbările de peisaj, plimbările, discuțiile agreabile sunt câteva dintre lucrurile pe care creierul uman le iubește și care îi fac și bine”, a mai transmis neurochirurgul Vlad Ciurea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News