Bicarbonatul de sodiu a devenit un fel de „soluție universală” pentru orice problemă din bucătărie. Ce se întâmplă dacă îl pui în tigaie când călești ceapa.
Poți curăța diferite obiecte, dar îl pui și în prăjitură sau aluaturi pentru a obține prăjituri mai pufoase. Dar ce se întâmplă dacă îl pui în tigaie când călești ceapă? Vei avea o surpriză.
Deși este cunoscut pentru întrebuințările lui multiple în bucătărie, puțini știu că bicarbonatul este util pentru a obține ceapă caramelizată într-un timp mult mai scurt.
Este cunoscut că, cu cât cantitatea de ceapă pe care vrei să o caramelizezi este mai mare, cu atât vei avea nevoie de mai mult timp de gătire. Ei bine, bicarbonatul de sodiu va înjumătăți timpul necesar pentru a obține ceapă caramelizată. Gustul va fi delicios, iar ceapa se va carameliza mult mai rapid. Explicația este aceea că bicarbonatul de sodiu crește pH-ul cepei și accelerează procesul de gătire, potrivit DC MEDICAL.RO
Acesta nu este singurul truc din bucătărie. Bicarbonatul de sodiu nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie, deoarece poate fi folosit într-o mulțime de situații: în omletă, o va face mult mai pufoasă; la cartofii copți – îi va ajuta să facă o coajă crocantă.
Poți adăuga bicarbonat și în aluaturile de prăjituri, plăcinte sau în compozițiile pentru pane-uri.
Dacă vrei să faci fish&chips, adică pește crocant în aluat și cartofi prăjiți, poți adăuga în aluatul de pește o linguriță de bicarbonat de sodiu, pentru o crustă crocantă.
Alte utilizări ale bicarbonatului de sodiu includ curățarea diferitelor suprafețe din bucătărie, a cuptorului cu microunde sau a grătarului.
Pentru a îl folosi ca soluție de curățat, amestecă bicarbonatul de sodiu cu zeamă de lămâie până obții o pastă. Întinde această pastă pe orice suprafață vrei să cureți, fie că este un grătar murdar sau fundul unei oale. Lasă totul să acționeze cam 10-20 de minute, apoi freacă bine cu un burete abraziv și murdăria a dispărut.
De asemenea, absoarbe mirosurile din frigider sau cuptorul cu microunde
Cireșele sunt unele dintre fructele-vedetă ale verii. Parfumate, gustoase și cărnoase, cireșele pot fi încorporate într-o multitudine de rețete. Pentru că, de foarte multe ori, cumpărăm cireșe din supermarket, acestea pot fi pline de pesticide sau stropite cu diferite substanțe chimice pentru a nu mucegăi.
Din fericire, există o metodă super-ușoară și ieftină, pentru a înlătura pesticidele de pe coaja cireșelor: spălarea lor cu bicarbonat de sodiu.
Umple două treimi din chiuvetă cu apă rece, apoi pune 3-4 litri de bicarbonat de sodiu. Amestecă bine apa cu bicarbonatul, până ce praful se dizolvă complet. Pune cireșele în acest amestec și lasă-le în chiuvetă pentru 15 minute.
După acest interval, clătește cireșele și scoate-le din chiuvetă. Lasă-le la uscat pe un prosop de bucătărie.
Este important de reținut că cireșele trebuie spălate întotdeauna cu apă rece, nu caldă! Temperatura ridicată a apei va deschide porii, iar microorganismele și pesticidele vor pătrunde ușor către miezul fructelor.
Când căliți ceapa, adăugați o cantitate mică de bicarbonat de sodiu în tigaie. Aceasta va rumeni ceapa în doar câteva minute. Acest ingredient captează umezeala în interior, făcând ceapa mai gustoasă și suculentă. În plus, bicarbonatul de sodiu permite să se rumenească și să se prăjească mai repede.
Pentru o jumătate de kilogram de produs folosiți un sfert de linguriță de pulbere de bicarbonat.
Adaugă bicarbonat de sodiu când gătești cu ceapă sau roșii
Cu toate acestea, această tehnică trebuie utilizată cu precauție căci ingredientul poate lăsa un gust specific. Prin urmare, pentru prepararea supei de ceapă și a altor feluri de mâncare cu un conținut ridicat de ceapă caramelizată, este mai bine să refuzați să folosiți acest truc, potrivit DC MEDICAL.RO
Roșiile conservate pot adăuga aciditate inutilă alimentelor. Un vârf de bicarbonat de sodiu îl va ajuta să-l elimine fără a afecta textura și gustul general al supelor de roșii, sosurilor, piureurilor de legume sau a altor feluri de mâncare din roșii conservate.
Hummusul va fi neted dacă ingredientul său principal, năutul, este foarte moale. Din nou, bicarbonatul de sodiu va ajuta: Se amestecă un pahar de năut uscat cu șase pahare de apă rece și o linguriță de bicarbonat de sodiu. Puneți la frigider amestecul peste noapte. În acest timp, fasolea se va umfla bine, iar în timpul gătirii ulterioare se vor înmuia perfect. Drept urmare, măcinarea lor la o stare de piure va fi mai ușoară ca niciodată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci