De Sărbători, cozonacul este nelipsit de pe masă. Iată de ce ar trebui să pui oțet în aluat atunci când îl prepari.
Ingrediente
- 1 kg de făină
- 5 ouă
- 300g de zahăr
- jumătate de pachet de unt (80% grăsime)
- 5 linguri de ulei
- 200 ml lapte
- 400g de nucă
- 4 linguri de cacao
- coaja de la o lămâie
- 2 portocale
- 1 fiolă de esență de rom
- drojdie crudă 42g
- zahăr vanilat praf
Vezi și: Sarmale ardelenești. Rețeta tradițională pentru Crăciun
Gulaş de ciuperci. Reţeta de post de la Mănăstirea Prislop
Cum se prepară
Se separă albuşurile, se bat cu jumătate din cantitatea de zahăr şi se amestecă cu nuca şi cacaoa pentru umplutură. Pentru aluat se pune drojdia cu laptele călduţ şi două linguri de zahăr să dospească într-un crater făcut în făină.
Când "fierbe" drojdia, se adaugă gălbenuşurile și restul de zahăr, aromele, puţină sare, uleiul şi untul topit călduţ şi se amestecă până se încorporează toată făina şi se obţine un aluat elastic, nu foarte îndesat. Aluatul de cozonac iese mai pufos dacă adaugi în compoziție o lingură de oțet.
Se acoperă ligheanul cu folie şi se lasă aluatul la cald o oră. Cu mâinile unse cu ulei se împarte în patru, formându-se sfere.
Vezi și: Supă de cartofi cu pâine prăjită şi usturoi. Rețeta de la Mănăstirea Prislop
Ingrediente
150 g ciocolată amăruie
450 g ciocolată cu lapte
150 g unt de cocos
200 g smântână pentru frişcă
2 pliculeţe zahăr vanilat
250 g biscuiţi
1 lingură de rom
Ai nevoie de o tavă de cozonac 25 x 11 cm pentru asamblat prăjitura.
Cum se prepară
Pregătirea cremei de ciocolată
Într-o cratiţă cu strat ceramic punem ciocolată ruptă bucăţele, smântâna şi untul de cocos, potrivit secretelebucatarieinoastre.com. După ce ciocolata s-a topit şi crema este omogenă, adăugăm zahărul vanilat şi romul. Amestecăm şi lăsăm deoparte. Tava de chec o îmbrăcăm cu folie alimentară sau cu hârtie de copt în cazul meu.
Asamblarea prăjiturii
Pe fundul tăvii turnăm un strat subţire de ciocolată, peste care aşezăm pe lăţime biscuiţii. Turnăm un alt strat de ciocolată şi mergem mai departe cu aşezatul biscuiţilor. Repetăm operaţiunea de încă 4-5 ori sau până când terminăm bicuitii şi crema de ciocolată. Binenteles că ultimul strat va fi de ciocolată.
Dăm prăjitura la rece pentru minim 5 ore sau până a doua zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu