Ar trebui să-ți faci provizii de unt pentru următoarea perioadă, mai ales dacă se află la reducere. Iată motivul.
Pentru a păstra brânza de vacă sau smântâna pentru mai mult timp, așează recipientul cu partea de sus în jos în frigider. Astfel se va crea un vacuum care oprește creșterea bacteriilor ce duc la stricarea alimentelor. Pentru a împiedica brânza să se usuce, unge partea de unde ai început să tai cu unt sau margarină pentru a împiedica contactul direct cu aerul. Acest truc este foarte eficient cu brânzeturile tari.
Dacă vrei să ai cele mai gustoase mâncăruri din orez, adaugă o lingură de oțet după ce boabele de orez s-au fiert bine. Oțetul va face orezul mai crocant și mai gustos. De asemenea, oțetul adăugat în aluatul de cozonac face ca delicioasa prăjitură să iasă mai pufoasă.
Poate fi folosit și în cazul fripturii. Cotletul de porc capătă un gust deosebit dacă înainte de a fi gătit se introduce într-un vas cu oțet din vin, diluat cu apă și cu amestec de mirodenii. Carnea de pus în frigider sau congelator trebuie curățată de grăsime, pentru ca aceasta să nu capete miros de râncezeală.
Fă-ți provizii de unt atunci când este la reducere. Îl poți păstra în congelator pentru 6 luni. Pune untul într-un recipient vidat ca să nu preia aroma altor alimente din congelator.
Când orezul fiert pentru rizotto este aproape gata, adăugaţi un pahar cu lapte. Preparatul îşi va îmbogăţi conţinutul şi acesta va fi mai uşor de digerat.
Condimentele şi sarea se pun în supă cu puţin timp înainte de a se lua de pe foc.
Pâinea proaspătă se poate tăia uşor în felii subţiri, fără să se fărâmiţeze, dacă cuţitul se încălzeşte la foc sau se cufundă pentru 1-2 minute în apă clocotită.
Toate felurile de mâncare din griș vor fi mai pufoase dacă, înainte cu 1/2 de oră de a-l găti, grișul va fi lăsat în apă sau lapte, se se umfle. Apoi, se fierbe.
Pentru a găti perfect peştele, pune-l pe grătar peste un "pat" de felii de lămâie. Astfel, se va infuza şi va avea un gust mai bun și nu se va mai lipi de grătar.
Ca să înlături excesul de grăsime dintr-o supă, pune un cub de gheaţă în oală. Va strânge laolaltă grăsimea, astfel încât să o înlături foarte uşor cu o lingură.
Pentru a un tort fără ca acesta să se lipească de lama cuţitului, ţine cuţitul sub un jet de apă fierbinte, înainte.
Gustul neplăcut al cartofilor îngheţaţi poate fi înlăturat prin ţinerea acestora, înainte de preparare, în apă rece şi fierberea în apă clocotită, cu sare şi o lingură de oţet.
Cartofii se fierb la foc încet. Dacă focul este prea puternic, ei se vor sfărâma la suprafaţă şi vor rămâne tari la mijloc.
La fierberea legumelor verzi, sarea se adaugă întotdeauna la început, pentru a nu se pierde vitaminele şi sărurile minerale.
Friptura nu se sărează înainte de a fi pusă pe grătar pentru că substanţele nutritive din ea, sub influenţa sării, se elimină.
Pentru ca ardeii să-şi păstreze culoarea şi după preparare, li se adăugă puţină zeamă de lămâie.
Ciorba de fasole verde sau uscată va fi mai aromată dacă i se adăuga o linguriţă de zahăr.
Pastele făinoase nu se prind de fundul vasului dacă, în timpul fierberii, se adaugă puţină sare.
Pentru a da un gust mai bun cartofilor, în timpul fierberii acestora se adaugă 3-4 căţei de usturoi.
După ce se scurge prima apă de la fasole, se adaugă la fiert 2-3 căţei de usturoi.
Legumele verzi se fierb în vase descoperite, în acest fel păstrându-şi culoarea.
Usturoiul nu se păstrează la frigider deoarece capătă un gust amărui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu