EXCLUSIV  De ce scârțâie justiția din România. Tudorel Toader: Văd paragrafe, articole, aliniate neconstituționale care rămân acolo pentru că nu le-a criticat nimeni

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a vorbit despre imperfecțiunile justiției din România.

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fost ministrul al Justiției, a vorbit, în cadrul Interviurilor DC News, despre motivele care fac ca Justiția din România să fie nefuncțională.

”La primul interviu pe care l-am dat în calitate de ministrul al Justiției, spuneam că Justiția scârțâie din toate încheieturile. Din păcate, îmi mențin afirmația și astăzi. (...) 

Astăzi, în prelegerea pe care am avut-o (n.r. la primirea titlului de Doctor Honoris Causa) făceam o radiografie a modului în care Codul Penal s-a aplicat în cei 10 ani de la adoptare. 1 februarie 2014, mâine, poimâine va fi 1 februarie 2024. În radiografia aceea și pot demonstra cu argumente faptul că legislația, până la urmă, este deficitară.

Noi avem o legislație, Cod Penal, Cod de Procedură Penală, Cod de Procedură Civilă și celelalte, adoptate de dată relativ recentă, care au prea multe imperfecțiuni.

Să ne gândim numai la zona penală, câte soluții legislative neconstituționale au fost declarate de Curte, ceea ce este inadmisibil totuși, în 2014, să lași să intre în vigoare un Cod Penal. Ne-a spus MCV-ul că, la 1 februarie 2014, trebuie să intre în vigoare și a intrat.

Dar este inadmisibil totuși să intre în vigoare un Cod Penal, cu atâtea și atâtea neconstituționalități. Sunt soluții legislative și astăzi. Mă uit cu ochii mei și văd soluții neconstituționale, adică paragrafe, articole, aliniate, dar care rămân acolo că nu le-a criticat nimeni, nu au ajuns la Curtea Constituțională și se bucură de prezumpția relativă de constituționalitate.

Vorbim de exemplu de calitatea legii. Spuneam astăzi de calitatea legii, o cerință  Art. 1, aliniatul 3 din Constituție, legea  clară, previzibilă, predictibilă, să o putem înțelege  chiar și apelând la consilierea de specialitate a unui avocat”, a explicat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, în cadrul Interviurilor DC News.

În plus, fostul ministrul al Justiției a afirmat că ”legea este lege, este un document scris. De ce nu  am vorbit de calitatea legiuitorului? Vă spun, cred că acolo este principala problemă. Ce așteptare să avem pentru o  lege clară, bună, previzibilă, să apere interesul, binele public etc, când legiuitorul este așa cum este?”, a mai punctat Tudorel Toader.

Care sunt cele trei motive pentru care justiția nu funcționează în România

Totodată, prof. univ. dr. Tudorel Toader a subliniat că această lege, ”Codul Penal este cea mai  importantă lege din România, pentru că acolo este chestiunea cu pedepsele, cu sancțiunile de care fiecărui român îi este teamă.

Și atunci, există trei motive pentru care legea nu este funcțională și justiția nu este cea pe care ne-o dorim și anume: legea - calitatea legii, legiuitorul emitentul legii - calitatea lui și, să nu uităm, și calitatea celui care interpretează și aplică legea, procurorul și judecătorul”, a mai spus Tudorel Toader.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel