EXCLUSIV  De ce se îmbolnăvește ficatul. MARI GREȘELI făcute de români! Dr. Dragoș Romanescu: Așa poți evita pericolul

FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES

Dr. Dragoș Romanescu, medic primar Chirurgie Generală, de la Centrul de Excelență în Boli Hepatice Sanador, a acordat un interviu pentru DC News și DC Medical. Au fost abordate numeroase subiecte, în principal vorbindu-se despre indicațiile rezecțiilor hepatice și managementul pacienților după aceste intervenții. 

La începutul interviului, Dragoș Romanescu a vorbit despre rolul ficatului în organism. „Ficatul este un organ nobil, care are numeroase funcții în organism, dintre care cele mai importante ar fi: funcția de sinteză a proteinelor, cele responsabile de reparația injuriilor din organism, și funcția de detoxifiere, fiind un veritabil filtru al organismului, fiind sediul principal pentru metabolizarea principalelor substanțe toxice, a medicamentelor, a alcoolului. Am putea spune că ficatul oglindește starea de sănătate a organismului. Altfel spus, orice facem greșit în stilul nostru de viață se repercută asupra funcției hepatice”, a explicat Dragoș Romanescu.

Sanador

Excese alimentare, stres

În îmbolnăvirea ficatului vorbim despre excese: excesele alimentare, excesul de alcool, stresul fizic și psihic, și, nu în ultimul rând, infecțiile cu virus hepatitic B, C și D”, a precizat medicul, adăugând ulterior: „Dieta este un important factor de risc în apariția ficatului steatozic, adică ficatul gras nonalcoolic. O afecțiune foarte răspândită, spre exemplu, în Europa de Vest. Incidența cazurilor de ficat steatozic a crescut odată cu creșterea incidenței obezității, a diabetului zaharat tip 2, a pacienților cu dislipidemii. Pentru a evita acest pericol, indivizii ar trebui să slăbească, printr-o dietă adecvată de data aceasta și prin exercițiu fizic.” 

„Pare un deziderat simplu, dar în societatea noastră, dominată de sedentarism și de diete bogate în carbohidrați și grăsimi este foarte greu de atins”, a subliniat medicul. 

De asemenea, a precizat că „exagerarea într-un sens sau altul dă naștere unor perturbări, inclusiv la nivelul ficatului și așa și apar foarte multe boli metabolice.”

Ulterior, a făcut o precizare extrem de importantă: „Ceea ce cunoaștem sigur este că steatoza hepatică duce la ciroza hepatică, care reprezintă factor de risc în apariția cancerului hepatic.”

Dr. Dragoș Romanescu: Indicațiile rezecțiilor hepatice, la Interviurile DC News și DC Medical

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel