Medicul nutriţionist Şerban Damian a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, ce ar trebui să mâncăm în sezonul rece în funcţie de cât de mult facem mişcare, dar şi în funcţie de zona în care locuim. De asemenea, acesta a explicat şi de ce oamenii au tendinţa să asimileze mai multe kilograme pe timp de iarnă.
"În mod tradiţional, până recent, alimentaţia oamenilor se modifica în funcţie de sezon, din cauza faptului că accesul la anumite alimente devenea mult mai dificil sau chiar imposibil în anotimpul rece, în comparaţie cu cel cald. Spre exemplu, accesul la legume şi verdeţuri era mult mai dificil iarna, comparativ cu vara. În plus, expunerea la temperaturi scăzute impunea un aport energetic mai crescut, în mod particular prin creşterea consumului de grăsime animală (în România, vorbim despre consumul de grăsime şi carne de porc).
Totuşi, în ultimii zeci de ani, situaţia s-a schimbat semnificativ. Cei mai mulţi oameni nu mai petrec atât de mult timp în frig, iar în privinţa alimentaţiei, cel puţin în zona urbană, accesul la o mare varietate de alimente a devenit foarte facil. Nu mai este nicio problema să mănânci orice legume sau fructe, chiar exotice, atunci când afară sunt minus 20 de grade. Aşadar, alimentaţia oamenilor din zilele noastre a devenit mult mai uniformă de-a lungul anului, mai ales cu renunţarea la unele tradiţii care implică şi consumul anumitor alimente.
Dacă vorbim de o persoană care are un stil de viaţă ce nu implică expunerea îndelungată la temperaturi scăzute şi muncă fizică şi care are acces la o gamă largă de alimente, atunci nu se impune o modificare a regimului alimentar, cu atât mai puţin o creştere a consumului de grăsimi. Ai o muncă de birou, circuli cu autobuzul sau maşina personală, nu dai nici măcar zăpada din faţă blocului – atunci nu ai de ce să te gândeşti să mănânci mai multe grăsimi iarna. Ba din contră! Mulţi pun câteva kilograme pe ei pentru că devin mai sedentari şi mănâncă mai mult şi mai consistent, conform tradiţiilor", a explicat dr. Şerban Damian.
"Dacă trăieşti la munte şi te deplasezi mult pe jos, faci muncă fizică, stai în frig, atunci da, se poate justifica o uşoară creştere a cantităţii de energie pe care o aduci în farfurie, sub formă de preparate din carne mai grasă, de pasăre sau mamifer. Poţi să creşti şi cantitatea de pâine şi făinoase, cartofi, orez, uleiuri vegetale. E normal să mănânci mai mult atunci când eşti expus la frig, pentru că organismul tău consumă o parte din energie în procesul de termoreglare, adică menţinerea constantă a temperaturii corpului.
Sezonul rece nu este un motiv să devenim mai sedentari. Atunci când vremea o permite putem merge pe jos sau chiar să alergăm, putem practica sporturi de iarnă, putem merge la sală sau cel puţin să facem diverse activităţi practice (de exemplu, curăţarea zăpezii este o activitate foarte solicitantă)", a mai explicat medicul nutriţionist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu