Dacă ai zburat cu avionul până acum, știi că, la decolare și aterizare, ești rugat să ridici măsuța din fața ta. Dar știai care este motivul?
Ridicarea măsuței, în timpul decolării și aterizării, are legătură cu siguranța și normele de aviație impuse de autoritățile de reglementare și companiile aeriene.
În cazul în care avionul întâmpină turbulențe puternice sau are o aterizare bruscă, bagajele de mână sau obiectele de pe măsuță pot deveni periculoase. Ridicarea măsuței minimizează riscul ca acestea să fie aruncate în cabină sau să provoace vătămări pasagerilor sau membrilor echipajului.
În situația improbabilă a unei evacuări de urgență, căile de evacuare trebuie să fie libere și accesibile. Astfel, prin ridicarea măsuțelor, nu sunt blocate de bagaje sau alte obiecte.
Pe durata decolării și a aterizării, pasagerii trebuie să aibă vizibilitate completă asupra echipajului de zbor și să aibă acces rapid la centurile de siguranță în caz de nevoie. Măsuțele ridicate permit echipajului să monitorizeze pasagerii și să acorde asistență în mod eficient.
Normele de reglementare ale aviației, stabilite de agenții precum Administrația Federală de Aviație (FAA) în Statele Unite sau Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA) în Europa, cer ca pasagerii să respecte anumite măsuri de siguranță, inclusiv ridicarea măsuțelor în timpul decolării și aterizării.
Este important să urmați întotdeauna instrucțiunile echipajului de zbor și să cooperați pentru a o călătorie sigură pentru toți pasagerii.
Vezi și : De ce se sting luminile în avion, la decolare și aterizare
Iată și câteva reguli importante de care trebuie să ții cont în timpul călătoriei cu avionul:
Asigură-te că scaunul tău este în poziție verticală, măsuța este ridicată, centura de siguranță este strânsă și obiectele de mână sunt stocate corespunzător în compartimentele deasupra scaunului sau sub scaun. Ascultă cu atenție instrucțiunile echipajului de zbor și urmează indicațiile lor.
În timpul decolării, aterizării și oricând semnalul de centură de siguranță este aprins, trebuie să porți centura de siguranță în mod corect și să o fixezi strâns în jurul taliei tale. Acest lucru se aplică și în cazul turbulențelor neașteptate.
Fumatul este strict interzis pe majoritatea zborurilor comerciale. Acest lucru include atât țigările convenționale, cât și dispozitivele electronice pentru fumat (cum ar fi țigările electronice).
În majoritatea zborurilor, există restricții privind utilizarea dispozitivelor electronice în timpul decolării și aterizării. Asigură-te că urmezi instrucțiunile echipajului în legătură cu momentele în care aceste dispozitive pot fi folosite.
Nu este permis să iei cu tine în cabină obiecte periculoase sau interzise, cum ar fi cuțite, unelte ascuțite, lichide în recipiente de peste 100 ml sau alte obiecte care ar putea reprezenta un risc de securitate.
În caz de decompresie a cabinei, vei fi informat cu privire la utilizarea măștii de oxigen care va cădea din compartimentul deasupra scaunului tău. Este important să urmezi instrucțiunile echipajului cu privire la utilizarea corectă a măștii de oxigen.
Este important să nu împiedici sau să blochezi căile de evacuare sau să depozitezi obiecte în spațiile care ar putea împiedica accesul la acestea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu