EXCLUSIV  De ce se tem psihologii de Colegiul Psihologilor. Dr. Edmond Cracsner: Mă surprinde și pe mine

FOTO: Freepik @seventyfour
FOTO: Freepik @seventyfour

Dr. Edmond Cracsner, președintele Colegiului Psihologilor din România, a vorbit la Ultrapsihologie, despre temerile psihologilor, dar și despre direcția în care se îndreaptă psihologia românească.

Dr. Edmond Cracsner, președintele Colegiului Psihologilor din România, a vorbit în cadrul emisiunii Ultrapshilogie de la DC News și DC News TV despre direcția în care se îndreaptă psihologia românească, dar și despre evoluția structurală a acesteia, în contextul în care în ultima vreme un număr tot mai mare de persoane apelează la serviciile de specialitate.

”Avem o lumină care se vede și asta pentru că atât psihologia, fie ca vorbim de psihologie ca știință, ca cercetare, ca practică, pe de o parte, fie că vorbim despre cei care servesc psihologia, care lucrează în domeniul psihologiei, își propun de fiecare dată să evolueze și să devină mai buni, mai performanți, mai eficienți în relația cu subiecți, beneficiarii, clienții serviciilor de psihologie.

Și cred că într-o astfel de complexitate, bine gestionate, bine direcționate, rezultatele sunt pe măsură. Și cred că există un soare al psihologiei, care să guverneze profesia și profesioniștii”, a explicat Dr. Edmond Cracsner, în emisiunea Ultrapsihologie.

De ce se tem psihologii de Colegiul Psihologilor

Colegiul Psihologilor este o organizație profesională, în fața căreia, asemeni Colegiului Medicilor sau a altor colegii profesionale, este o interfață între profesioniști și beneficiarii serviciilor. Potrivit psihologului Radu Leca, în România există o anumită teamă a psihologilor față de acest colegiu, situație în care  acesta a ținut să îl întrebe pe președintele Colegiului Psihologilor care ar fi motivul temerii psihologilor.

”Și pentru mine, nu neapărat că este o surpriză, întrebarea, dar faptul că încă persistă, da o astfel de idee cum că ar trebui să avem o reținere în raport o organizația profesională mă surprinde, mă surprinde și pe mine. Și uneori nu înțeleg, pentru că de altfel, această organizație profesională este colegială.

Pe de altă parte este o organizație profesională apolitică, independentă, de drept privat, dar de interes public, cu buget și patrimoniu propriu și care a apărut din dorința psihologilor de a avea la îndemână modalitățile cele mai eficiente de a-și organiza profesia ca profesie liberă, liberală, independentă, bazată pe responsabilitate. 

Poate că anumite reguli care impun într-adevăr, hai să spunem, plecând de la decență, în primul rând respect demnitate, corectitudine, bune practici, pentru unii dintre noi, să creeze o anumită teamă. Teamă de regulă, teamă de normă,  teamă de disciplină, până la urmă a profesiei.

Altfel, sincer să fiu, nu știu de ce ar trebui să apară astfel de chestiuni. Până la urmă, și cei care sunt în forurile de conducere au răspunderi, au drepturi, în anumite rigori, în anumite limite, pe care nu le pot depăși și de care nu pot abuza”, a mai spus președintele Colegiului Psihologilor.

Mai multe în video:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel