Kelemen Hunor, despre modificarea Constituției: Nu suntem nici prezidențial, nici parlamentar. România este... nu știu unde

Kelemen Hunor, liderul UDMR a explicat cum și de ce s-ar putea modifica Constituția. 

Kelemen Hunor a dat explicații cu privire la modificarea Constituției. Președintele UDMR a vorbit pentru prima dată despre acest în contextul formării unei alianţe pentru guvernare cu PNL şi PSD, scrie romaniatv.net

”Noi avem un sistem constituțional bine gândit, dar am văzut că nu suntem nici prezidențial, nici parlamentar. Sistemul prezidențial este în SUA, în Franța, România este nu știu unde, iar marea majoritate a statelor din UE sunt parlamentare. Asta înseamnă că președintele este ales de Parlament. Poate avea aceleași atribuții, poate i se dau mai multe, sau mai puține, nu asta e important. Noi din 90 susținem republica parlamentară, am susținut și în 2003, când s-a revizuit Constituția.

Mai multă putere

Noi credem că Parlamentul și Executivul trebuie să aibă putere multă, iar președintele să fie un mediator eficient. Ideea este să fie ales de Parlament, nu trebuie neapărat negocieri, poate un partid are 50 plus 1. Asta înseamnă și o mobilizare mult mai bună la alegeri. În discuții nu mi s-a părut că celelalte partide ar fi împotriva. Dacă vrem reforme pe termen lung, trebuie și una constituțională și atunci trebuie să stabilim cele 2-3 teme mari, pentru că mai multe e greu. Nu m-au rugat cei din PNL și PSD să fac anunțul că vrem revizuirea. Eu cred că Senatul trebuie ales pe altă logică și cu atribuții mult diferite, pentru că toate proiectele de legi se plimbă prin ambele Camere. Eu cred că ar trebui să aibă atribuții în controlul altor instituții, politică externă. Constituția nu se poate schimbă fără referendum. Nu permite Constituția să schimbam formă statală în monarhie constituțională”, a spus Kelemen Hunor la Digi 24.

Două CSM, unul pentru judecători, unul pentru procurori

În cadrul intervenției, Kelemen Hunor a vorbit și despre necesitatea unui CSM pentru judecători și unul pentru procurori.

”Cred că trebuie să avem câte un CSM pentru judecători și pentru procurori, pentru că nu sunt parteneri, sunt meserii diferite. Așa ar deveni mai independenți, mai liberi. E aceste chestiuni am spus că trebuie analizate, dar probabil alții vor veni și cu alte propuneri. Așa văd eu, în condițiile unei majorități de aproape 70%, care poate amendă Constituția. Trebuie să ai acest deziderat, altfel…”, a mai spus Kelemen Hunor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel