Paul Currie, expert în studierea comportamentul dictat de apetit, susține că există o explicație științifică pentru care oamenii devin irascibili atunci când le este foame.
Potrivit descopera.ro, expertul Paul Currie susține că, de fapt, intestinele şi creierul sunt destul de conectaţi, astfel, că atunci când un organism este înfometat, pe lângă durerile de stomac asociate cu foamea, există şi un aspect legat de minte, deoarece se declanşează un răspuns emoţional pentru a ne atrage atenţia că ceva nu este în regulă.
„Poate sunteţi tentaţi să credeţi că mâncăm pentru că ne face plăcere, însă dacă ne gândim mai bine ne dăm seama că atunci când ne este cu adevărat foame şi ne uităm la alţii cum mănâncă avem tendinţa de a deveni anxioşi şi emotivi. În plus, cu cât ni se face mai foame, cu atât răspunsul emoţional creşte”, afirmă Currie.
De exemplu, grelina, un hormon format din douăzeci şi opt de aminoacizi, care stimulează apetitul, este produsă în stomac, însă receptorii ei sunt prezenţi în tot corpul inclusiv în regiunea cerebrală numită hipotalamus. Acest hormon determină sentimentul de foame, dar poate produce și stări de anxietate care dispar doar în momentul în care mâncăm.
„Pare logic deoarece aceste circuite şi sisteme sunt conectate: au aceiaşi receptori şi aceleaşi structuri anatomice. Aceste comportamente nu apar izolat, şi pare firesc să fim mai irascibili şi mai conştienţi de emoţiile noastre [atunci când ne este foame] deoarece aşa vom avea o dorinţă mai mare de a căuta mâncare şi de a ne satisface nevoile nutriţionale”, susţine Currie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu