De ce sforăie pisica și când trebuie să te îngrijorezi

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @elen-nika
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @elen-nika

Sforăitul la pisici este mai rar decât la câini, ceea ce i-ar putea determina pe stăpânii de pisici să se întrebe dacă există o problemă majoră cu micii lor tovarăși. Deși sforăitul poate indica o problemă de sănătate mai mare, el nu este neapărat o problemă medicală.

Dacă te întrebi dacă trebuie să programezi o vizită la medicul veterinar, iată ce trebuie să știi despre sforăitul pisicilor.

De ce sforăie pisica

Există tot felul de motive pentru care o pisică poate sforăi. Iată câteva dintre cele mai comune.

Anatomie

Anumite rase, în special cele cu trăsături faciale aplatizate, cum ar fi Persanele, sunt mult mai predispuse să sforăie din cauza formei capului lor.

„Aceste pisici brahicefalice au oase scurtate în față și nas, ceea ce le face mai susceptibile la sforăit”, explică Dr. Bruce Kornreich, cardiolog la Departamentul de Științe Clinice al Colegiului de Medicină Veterinară de la Universitatea Cornell. „De asemenea, pot avea nări mai mici, ceea ce restricționează respirația.”

Și nu este vorba doar despre fața lor plată și nările înguste, pisicile brahicefalice pot avea și alte trăsături fizice care provoacă sforăitul, cum ar fi un palat moale prelungit care ar putea bloca parțial intrarea în trahee. Acest lucru face mai dificilă trecerea aerului și poate duce la zgomote ciudate atunci când respiră.

Poziții de somn

La fel ca la oameni, anumite poziții de somn ale pisicii pot duce la sforăit. Așadar, dacă pisica ta se mișcă și, dintr-o dată, scoate un sforăit puternic, ar putea fi doar că și-a înclinat capul și gâtul într-un mod care restricționează fluxul de aer și o face să gâfâie.

Afecțiuni medicale

Sforăitul ar putea fi, de asemenea, legat de afecțiuni medicale preexistente. „Dacă ai o pisică care suferă de infecții respiratorii superioare sau inflamație cronică a nasului sau rinită, este posibil ca acea pisică să sforăie”, spune Dr. Andrea Jones, medic veterinar.

Un alt motiv poate fi reprezentat de blocajele din canalul nazal, cum ar fi polipii sau tumorile. Chiar și obiectele străine rămase în cavitatea nazală, cum ar fi o tulpină de iarbă, pot provoca sforăit.

Pisicile supraponderale sunt, de asemenea, mai predispuse să sforăie deoarece grăsimea în exces poate apărea în țesuturile din jurul căilor respiratorii superioare, inclusiv la spatele gâtului și în zona gâtului.

2. Sursa foto... (pisica-plictisita_87830700.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm 

Semne că ar trebui să-ți duci pisica la veterinar

Dacă pisica ta a sforăit dintotdeauna, probabil că totul este în regulă. Totuși, dacă sforăitul apare brusc sau este însoțit de alte schimbări de comportament, este timpul să contactezi veterinarul.

Pe lângă apariția bruscă a sforăitului, proprietarii ar trebui să fie atenți și la dificultățile de respirație în timp ce pisica este trează. Acestea includ:

  • respirație șuierătoare
  • respirație greoaie
  • respirație cu gura deschisă

Kornreich spune că stăpânii de pisici trebuie să fie atenți la semne precum secrețiile nazale și tusea, care pot fi indicii ale unei probleme mai grave: „Pisicile nu tind să arate semne de boală până nu sunt foarte bolnave, așa că trebuie să fiți foarte vigilenți”, spune el.

Jones este de acord, adăugând că stăpânii de pisici trebuie să fie atenți și la umflături pe față. „Aceasta ar putea indica un abces la rădăcina unui dinte, care poate fi foarte dureros și necesită intervenție medicală”, spune ea.

Cum se tratează sforăitul la pisici

În funcție de cauza sforăitului, există câteva modalități prin care poți ajuta pisica să nu mai sforăie. Dacă polipii, o tumoră sau obiecte străine sunt de vină, veterinarul tău le poate îndepărta.

Pierdere în greutate poate ajuta unele pisici să nu mai sforăie. „Multe pisici sunt supraponderale, așa că aceasta este o problemă importantă de luat în considerare”, spune Jones. Așadar, asigură-te că pisica nu mănâncă prea mult și face suficientă mișcare.

Există și soluții non-medicale. De exemplu, ia în considerare plasarea unui umidificator aproape de locul unde pisica ta obișnuiește să doarmă. Aerul foarte uscat poate avea același efect asupra pisicilor ca și asupra oamenilor, iar umezeala din aer poate fi benefică pentru a avea o noapte liniștită.

În general, dacă pisica ta este jucăușă, fericită, are o poftă de mâncare sănătoasă și sforăitul nu este ceva nou, încearcă să nu te îngrijorezi prea mult, potrivit Petmd.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel