Termenul „hangry” (nervos de la foame) e o combinație de foame și furie. Iată cum se explică!
Există o bază științifică în spatele termenului, potrivit unui nou studiu care a implicat 64 de participanți adulți din Europa. Pe parcursul a 21 de zile, voluntarilor li s-a cerut să-și înregistreze emoțiile și foamea de cinci ori pe zi printr-o aplicație pentru smartphone. Cercetătorii au descoperit că foamea este asociată cu un nivel mai ridicat de furie și iritabilitate și cu mai puține sentimente de plăcere.
Aceste legături au fost semnificative chiar și după ce au fost luate în considerare diferențele de vârstă, sex, indice de masă corporală, comportament alimentar și trăsături de personalitate. Cu alte cuvinte, cât de bine ne hrănim pare să aibă o influență notabilă asupra sentimentelor noastre de furie. „Mulți dintre noi sunt conștienți de faptul că a ne fi foame ne poate influența emoțiile, dar, în mod surprinzător, puține cercetări științifice s-au concentrat pe a ne fi foame”, spune psihologul social Viren Swami, de la Universitatea Anglia Ruskin din Marea Britanie.„Este primul studiu care examinează starea de „foame” în afara unui laborator. Urmărind oamenii în viața lor de zi cu zi, am descoperit că foamea era legată de nivelurile de furie, iritabilitate și plăcere” - se arată în raportul universităţii.
Într-un total de 9.142 de puncte de date prezentate de cei care au luat parte la studiu, foamea a fost asociată cu 48% din variația furiei, 56% din variația iritabilității și 44% din variația plăcerii. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că emoțiile negative ar putea fi legate de tiparele de alimentație calculate în medie pe mai multe zile, precum și de variațiile individuale de zi cu zi. „Hanger” este ceva care poate persista în timp.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu