EXCLUSIV  De ce sistemul imunitar nu detectează Papillomavirusul. Dr. Horia Cioflan (SANADOR): Există o singură posibilitate de a stimula sistemul imunitar / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la DC News și DC Medical, unde a vorbit despre cum acționează virusul HPV în corpul uman. 

Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, cu competențe în chirurgie robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat de ce sistemul imunitar nu detectează Papillomavirusul. 

„În ce interval de timp se urmăresc astfel de leziuni?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Depinde foarte mult de ce tip de leziune este. Aici trebuie să discutăm despre mecanismul prin care acest virus infectează zona cu pricina (colul, vaginul, vulva, orofaringele sau cavitatea anală). 

„Să nu înțeleagă telespectatorii că ne referim doar la fete.”, a completat Val Vâlcu.

„Ne referim și la bărbați, la cuplurile care sunt de altă orientare.

Trebuie știut că până în 30 de ani, în general, infecția poate fi pasageră și se vindecă de la sine, până în 18 luni, spun statisticile. Dacă infecția devine persistentă, atunci consecința este dezvoltarea unei leziuni precanceroase care va ajunge să invadeze, deci să devină un cancer invaziv. Tot acest proces are loc pe parcurs îndelungat, e vorba de ani.

De exemplu, de la prima infecție până la geneza unei infecții care rămâne și se transformă, durează între un an și trei, patru ani, iar progresia de la leziunea principală precanceroasă până la cancer invaziv e undeva spre cinci ani. Bine, nu toată lumea se încadrează aici, dar statisticile asta spun.

Virusul păcălește sistemul imunitar prin trei mecanisme fenomenale. Orice infecție care generează inflamație în zona în care acționează pur și simplu stimulează un conglomerat de substanțe proteice ale sistemului imunitar care se cheamă interferon.

Toată lumea știe de interferon. El are o cădere fantastică după cum îi zice și numele, interferează cu replicarea virală, microbiană și în alte infecții. Atunci interferonul cumva stimulează din sistemul imunitar generarea unor soldați, care sunt limfocitele, și care sunt pregătite foarte specific în ce privește antigenul respectiv (aici e virusul nostru) și vin să-l ucidă. Asta este mecanismul bazal ca să ne adresăm tuturor care trebuie să știe lucrurile astea.

Tot acest mecanism nu se întâmplă pentru că virusul stă cuminte în celulă, nu o distruge, nu generează inflamație și scade și sinteza de interferon. 

Pe de altă parte, celulele de care vorbeam și care sunt soldați imunitari ai organismului, datorită faptului că nu poate fi sesizat sistemul imunitar de alte celule speciale care sunt scăzute de către virusul acesta, atunci tot răspunsul imunitar este coborât sau poate chiar inexistent.

Acestea sunt mecanismele prin care este interferat răspunsul imunitar. De aceea, singura posibilitate de a stimula sistemul imunitar în cazul infecției cu Papillomavirus este vaccinarea. Sistemul imunitar nu recunoaște din capul locului acest virus.”, a spus Dr. Horia Cioflan la DC News și DC Medical. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel